c S
Na celjskem sejmišču prihodnji teden drugi mednarodni industrijski sejem 02.04.2019 13:18 Celje, 02. aprila (STA) - Na celjskem sejmišču se bo prihodnji torek začel drugi mednarodni industrijski sejem, ki bo potekal do petka. Udeležba na letošnjem, sicer bienalnem sejmu, bo rekordna, saj bo na 21.000 kvadratnih metrih površine 700 razstavljavcev iz 32 držav predstavilo okrog 900 blagovnih znamk, je povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec.

Kot je Otorepec povedal na današnji novinarski konferenci, je mednarodni industrijski sejem po višini prihodkov njihov drugi največji sejem, takoj za mednarodnim obrtno-podjetniškim sejmom. Sejemski dogodek, ki je leta 2017 prvič združil nekdanje sejme Forma tool, Plagkem ter sejem Varjenja in livarstva, je namenjen strokovni javnosti.

Po besedah vodje sejma Katje Goršek bodo razstavljavci predstavili približno 100 novosti. Osrednji govorec letošnjega sejma bo strokovnjak na področju avtomatizacije in robotike iz japonskega robotskega velikana Fanuc Tomas Ibler, ki bo spregovoril o prihodnosti avtomatizacije z roboti.

V okviru sejma, ki ga bo predvidoma odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bodo potekali tudi Dnevi varilne tehnike, tokratna tema pa so specialne industrijske aplikacije. Praktično ni izdelka, ki ne bi bil na tak ali drugačen način varjen oz. spajan, je dejal predsednik uredniškega odbora Dneva varilne tehnike Andrej Lešnjak. V Sloveniji kljub dobrim plačam močno primanjkuje varilcev, zato jih morajo uvažati iz BiH in Srbije, je opozoril.

Na sejmu bodo predstavili tudi 60 centimetrov visokega humanoidnega robota Blue NAO Evolution, ki ga študenti mariborske strojne fakultete uporabljajo za pridobivanje veščin upravljanja servisnih oz. humanoidnih robotov. Predstavnik fakultete Timi Karner je pojasnil, da humanoidni roboti že postajajo del človekovega vsakdana, še posebej na Japonskem, kjer se družba hitro stara in roboti postajajo čedalje večja pomoč pri vsakdanjih opravilih.

Svojo udeležbo na sejmu je napovedala tudi sekcija kovinarjev in plastičarjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo ozaveščala o vidikih zagotavljanja skladnih in varnih strojev na trgu oz. tehnološkem procesu.