c S
V EU nov dogovor za krepitev varstva potrošnikov 02.04.2019 11:33 Bruselj, 02. aprila (STA) - Evropski parlament in Svet EU sta dosegla začasen dogovor o strožjih in bolje izvrševanih pravilih o varstvu potrošnikov, med drugim o dvojni kakovosti blaga. Po novem ne bo več mogoče tržiti izdelka kot enakega proizvodu v drugih članicah, če bo imel ta v resnici bistveno neupravičeno drugačno sestavo ali značilnosti. Komisija dogovor pozdravlja.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, bodo najpomembnejša izboljšanja večja preglednost za potrošnike pri spletnem nakupovanju, učinkovite kazni in jasna pravila za obravnavanje dvojne kakovosti proizvodov v EU. Evropska komisija je nova pravila predlagala aprila lani kot del novega dogovora za potrošnike.

"Namen tega je zaščititi potrošnike z večjo preglednostjo in učinkovitim izvrševanjem, kadar so potrošniki oškodovani. Zaradi tega novega dogovora bodo potrošniki vedeli, kaj kupujejo in od koga to kupujejo," je ob tem dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova pa je medtem dodala, da so s tem dogovorom dvojnim standardom na enotnem trgu dnevi šteti. "Potrošniki ne bi smeli biti več zavedeni z različnimi proizvodi, ki so predstavljeni kot enaki. Trgovci, ki bodo še naprej goljufali, se bodo soočili z visokimi kaznimi. Novi dogovor bo tudi okrepil varstvo potrošnikov na spletu in povečal preglednost pri spletnem nakupovanju," je poudarila.

V skladu z dogovorom bodo nacionalni organi za varstvo potrošnikov pristojni za usklajeno nalaganje učinkovitih, sorazmernih in odvračilnih kazni. Za močno razširjene kršitve, ki vplivajo na potrošnike v več članicah EU in so predmet usklajenega izvrševanja na ravni EU, najvišja denarna kazen, na voljo v vsaki državi članici, ne bo nižja od štirih odstotkov letnega prometa trgovca.

Na področju dvojne kakovosti potrošniškega blaga dogovor prinaša to, da proizvoda ne bo več mogoče tržiti kot enakega proizvodu v drugih članicah, če ima blago v resnici bistveno neupravičeno drugačno sestavo ali značilnosti.

Dogovor prinaša tudi večje pravice potrošnikov na spletu. Potrošniki bodo morali biti pri nakupu na spletni tržnici jasno obveščeni o tem, ali kupujejo blago ali storitve od trgovca ali od fizične osebe, zato da bodo vedeli, kakšno varstvo jim bo na voljo, če gre kaj narobe. Pri iskanju na spletu bodo potrošniki jasno obveščeni, kadar bo zadetek iskanja plačal trgovec. Obveščeni bodo tudi o glavnih parametrih, ki določajo razvrstitev rezultatov iskanja.

Začasni dogovor o krepitvi pravil EU o varstvu potrošnikov morata zdaj uradno sprejeti Evropski parlament in Svet EU.