c S
Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v EU februarja navzgor 02.04.2019 11:32 Luxembourg, 02. aprila (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra so februarja v mesečni primerjavi zrasle za 0,1 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. V letni primerjavi so se v državah z evrom zvišale za tri odstotke, v uniji pa za 3,1 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Na mesečni ravni so v državah z evrom cene v energetskem sektorju zrasle za 0,2 odstotka, cene investicijskih dobrin in trajnih potrošnih dobrin za 0,1 odstotka, medtem ko so cene netrajnih potrošnih dobrin stagnirale, cene dobrin za vmesno porabo pa so se znižale za 0,1 odstotka.

V EU so se cene v energetskem sektorju zvišale za 0,7 odstotka, cene trajnih potrošnih dobrin za 0,2 odstotka, cene investicijskih in dobrin za vmesno rabo za 0,1 odstotka, medtem ko so cene netrajnih potrošnih dobrin ostale stabilne.

Med državami članicami sta na mesečni ravni največje zvišanje cen industrijskih izdelkov beležili Slovaška (+1,8 odstotka) in Bolgarija (+1,5 odstotka), padce pa Estonija (-1,5 odstotka), Danska (-0,6 odstotka) in Portugalska (-0,5 odstotka).

V letni primerjavi so šle v državah z evrom najbolj navzgor cene v energetskem sektorju, in sicer za osem odstotkov. V EU so se te prav tako zvišale najbolj ali za 7,8 odstotka. Med državami so cene najbolj zrasle v Latviji (+6,6 odstotka), medtem ko znižanja ni bilo v nobenih od držav članic.

V Sloveniji so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih februarja v primerjavi z januarjem okrepile za 0,8 odstotka, v primerjavi z lanskim februarjem pa za 1,6 odstotka.