c S
Vlagatelji na evropskih borzah previdni 02.04.2019 10:47 Frankfurt/Pariz/London, 02. aprila (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah danes trgujejo zadržano. Skrbijo jih stanje v ameriškem gospodarstvu, kjer je prodaja na drobno februarja zabeležila padec, in nadaljevanje negotovosti glede brexita.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se giblje tik nad gladino, podobno se v Parizu dogaja z indeksom CAC 40. V Londonu je FTSE 100 pol odstotka višje, v Frankfurtu pa je DAX zdrsnil tik pod gladino.

Potem ko so vlagatelje opogumili podatki o stanju kitajskega gospodarstva, jih vse bolj skrbi dogajanje v ameriškem gospodarstvu. Poleg tega je znova veliko negotovosti vzbudil brexit, kjer je vse bolj verjetno, da bo šlo za izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora, čeprav vse možnosti še niso izčrpane.

Dogajanje na azijskih borzah je bilo prav tako mešano. V Tokiu je indeks dan sklenil tik pod gladino, v rdeče se je obarval še osrednji indeks na borzi v Hongkongu. Na ostalih borzah je bilo razpoloženje optimistično, indeksi so se obarvali zeleno, a niso pridobili veliko vrednosti.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem izgubil. S ponedeljkove vrednosti evro za 1,1227 dolarja se je dopoldne spustil na 1,1205 dolarja.