c S
Nafta dražja 02.04.2019 09:05 Singapur, 02. aprila (STA) - Cene nafte so se danes še zvišale. Rast so spodbudili dobri podatki o industrijski proizvodnji na Kitajskem in v ZDA ter znižanje izvoza nafte iz Venezuele, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena junija, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 69,18 dolarja, kar je 17 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Cena teksaške lahke nafte za dobavo v maju se je zvišala za 22 centov na 61,81 dolarja.

Raziskavi o razpoloženju nabavnih menedžerjev v proizvodnji na Kitajskem in v ZDA sta pokazali nepričakovano dobre rezultate, kar je omililo bojazni o morebitnem padcu povpraševanja po nafti v dveh največjih svetovnih gospodarstvih.

Na cene so po navedbah dpa vplivali tudi podatki o zmanjšanju izvoza nafte iz Venezuele, katere naftna industrija je pod udarom zaradi pogostih izpadov elektrike in ameriških sankcij. Pozornost vlagateljev bi se lahko sedaj preusmerila k ameriškim naftnim zalogam, danes bodo objavljeni podatki ameriškega zasebnega inštituta API.