c S
Na kratko iz gospodarstva 02.04.2019 07:32 Ljubljana, 01. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Po neuradnih informacijah portala Siol so se tri leta po tem, ko je Mladinska knjiga prešla v last Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), začele priprave na prenos dobrih 51 odstotkov delnic založniške družbe na Slovenski državni holding (SDH). Na portalu opozarjajo, da se Mladinska knjiga, čeprav je uradno že dve leti v sanaciji, že desetletje giblje v rdečih številkah. Ustvarja vedno manj prihodkov, lani pa je imela na ravni skupine 640.000 evrov izgube. Spominjajo tudi, da se o možnem prenosu Mladinske knjige na SDH v političnih in kulturnih krogih govori že vsaj tri leta ter da so že konec 2016 Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Slovenski center Pen in Slovenska matica na številne vladne in državne institucije naslovili poziv, naj Mladinska knjiga Založba preide v last SDH, saj bi se tako lahko najbolje uresničeval nacionalni interes na področju knjige in preprečilo razkosanje, prodajo ali celo stečaj podjetja, ki je zaradi številnih nepremičnin tudi plen nepremičninskih investitorjev. Na DUTB za portal informacij niso zanikali. Pojasnili so, da je v skladu z zakonom možen tudi prenos naložbe na SDH. Ob tem so priznali, da Mladinski knjigi Založbi v preteklih letih ni uspelo stabilizirati poslovanja in doseči pozitivnih rezultatov, prvi rezultati sanacije pa bi lahko bili vidni v drugi polovici tega leta.

Iz Cinkarne Celje so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da sta uprava in nadzorni svet danes prejela odstopno izjavo namestnice predsednika nadzornega sveta Urške Podpečan, ki odhaja tudi iz nadzornega sveta. Kot je zapisala, odstopa iz osebnih razlogov. V nadzornem svetu so sicer še Borut Jamnik, Dejan Rajbar, Aleš Skok, Dušan Mestinšek in Aleš Stevanovič.

Iz Leka so sporočili, da se bliža dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, ko skupina Novartis v Sloveniji izvaja prostovoljske aktivnosti. Letos, ob 15. ponovitvi, se bodo prostovoljci iz skupine še posebej posvetili sodelovanju s tistimi organizacijami, ki nudijo psihosocialno pomoč različnim skupinam prebivalstva ter s tem prispevajo h krepitvi zdravja bolnikov, nekaterih skupin otrok in starejših. Pripravili so več kot 25 različnih dejavnosti med 10. aprilom in 29. majem. Med drugim bodo sodelovali pri urejanju letovišč Zveze prijateljev mladine Slovenije v obmorskem Pacugu in v Kranjski Gori ter Mladinskega zdravilišča in počivališča Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo sodelovali pri osvežitvi planinskega doma na Vršiču ter pogozdovali okolico Logatca. Pripravili smo tudi številne aktivnosti na vseh lokacijah Novartisa in Sandoza, torej v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah.

V Društvu Delavska svetovalnica so v imenu delavk lastniško povezanih čistilnih podjetij Čiščenje Aqua in Vur pisali ministru za javno upravo Rudiju Medvedu. Delavke, ki so po navedbah Gorana Lukića iz omenjenega društva čistile tudi prostore ministrstva za javno upravo, vse pa so delale na podlagi javnega naročila za izvajanje storitev čiščenja, niso prejele plač za oktober, november in december lani, ko jim delodajalec prav tako ni izplačeval socialnih prispevkov, mnoge izmed njih pa še pred tem niso dobile izplačanega regresa. Kljub temu so, tako Lukić, v teh mesecih nadaljevale z delom in vsakodnevno čistile prostore javnih državnih ustanov. Lukić opozarja, da se je z razpisom očitno zelo mudilo, saj so se odločili za postopek s pogajanji brez predhodne objave javnega razpisa. Ministrstvo kot odgovorno za izvajanje javnega naročanja za vse organe ožje državne uprave v društvu pozivajo, naj država neposredno poplača vse zaostale plače, socialne prispevke in druge zapadle obveznosti, ki jih imata omenjeni podjetji do svojih nekdanjih zaposlenih.

Družba KD Group je objavila, da je imela na dan 31. marca izdanih skupno 2.675.640 delnic, od katerih je bilo 204.272 lastnih delnic, kar predstavlja 7,63 odstotka vseh izdanih delnic. Objavili so tudi, da je član upravnega odbora Tomaž Butina 22. marca prek Ljubljanske borze prodal 3850 delnic družbe po ceni 86,5 evra na delnico.

Zaposlitveni spletni portal Mojedelo.com je minuli teden v Banjaluki v BiH pripravil zaposlitveni sejem, na katerem je morebitne sodelavce iskalo 22 podjetij iz Slovenije, med njimi Spar Slovenija, MAN Truck Bus, Odelo Slovenija, Agencija M Service, Nimrod, Kariera, Anton Blaj, Mahle, Carthago, Gorenje, Gostol-Goplan, Slorest, Terme Krka in Pošta Slovenija. Sejem je obiskalo okoli 3000 oseb, ki želijo delo v Sloveniji. Za organizacijo kariernih sejmov v tujini se odločajo, predvsem ker je pomanjkanje ustreznega kadra ena izmed največjih ovir za prihodnjo gospodarsko rast v Sloveniji in se vedno več podjetij srečuje s trajnim pomanjkanjem kandidatov za določena delovna mesta, so sporočili iz marketinške agencije Adrema.