c S
Fortenova grupa se bo osredotočila na Konzum, Mercator in Tisak 02.04.2019 07:33 Zagreb, 01. aprila (STA) - Fortenova skupina je danes začela s poslovanjem, s čimer je uspešno uveljavila poravnavo upnikov Agrokorja oziroma načrt finančnega in lastniškega prestrukturiranja družbe, so sporočili iz osvežene največje hrvaške družbe. Napovedali so, da se bodo pri poslovanju osredotočili na svoja maloprodajna podjetja Konzum, Mercator in Tisak.

Pretekli konec tedna so operativna podjetja skupine Agrokor uspešno izpeljala vrsto zahtevnih operacij, ki so omogočile nemoteno poslovanje vseh družb, so zapisali na spletni strani Fortenove. Pred sedežem skupine v Zagrebu so danes tudi simbolično odstranili dosedanjo zastavo in simbole Agrokorja ter postavili nove korporativne označbe matične skupine Fortenova.

Nova Fortenova grupa se bo pri poslovanju osredotočila na maloprodajna podjetja Konzum, Mercator in Tisak, je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil neimenovani vir blizu uprave nove skupine. Ocenjuje, da je problem trgovskih verig dejstvo, da niso usmerjene na segment kupcev, ki si jih želijo.

Kot prvi korak je izpostavil določanje oblike maloprodajne mreže, potrebne pa so tudi tehnološke posodobitve z namenom znižanja stroškov ter tudi krepitev vrednosti, izboljšanje postopkov in izboljšanje odločanja o lokacijah. Težavo predstavljajo tudi štiri nabavne verige, kar pomeni, da je potrebna centralizacija, je povedal vir. Izpostavil je, da sta trgovca Konzum in Mercator zelo pomembna za lokalne proizvajalce.

Zdaj po njegovem mnenju ni dober čas za prodajo deležev v novi družbi, ker je treba uresničiti novo vrednost. Zaradi neurejenih razmer - podjetja niso pripravljena niti na javno prodajo delnic (IPO) - je potrebna reorganizacija. Kot enega velikih izzivov je izpostavil tudi prodajo nebistvenega premoženja, ki je ocenjeno na 150 milijonov evrov.

Potrdil je, da potekajo pogovori o refinanciranju nekaj manj kot 1,1 milijarde evrov vrednega roll-up posojila ter da pričakujejo, da bodo obresti po refinanciranju med 8 in 8,5 odstotka. Prizadevajo si, da bi pogajanja sklenili do junija, ker se bodo obresti s sedanjih 11,5 odstotka do septembra zvišale na 14 odstotkov, efektivno pa tudi do 18 odstotkov.