c S
Zajc na okoljskem ministrstvu nadaljuje dialog z nevladniki 29.03.2019 19:30 Ljubljana, 29. marca (STA) - Novi minister za okolje in prostor Simon Zajc izpolnjuje obljube o nadaljevanju dialoga z nevladnimi okoljskimi organizacijami, ki ga je začel njegov predhodnik Jure Leben. Tako je danes gostil ustanovno sejo sveta ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami je kmalu po začetku svojega mandata ustanovil Leben. Danes pa je potekala ustanovna seja tega sveta pod vodstvom Zajca, so sporočili z ministrstva.

Posvetovalni organ sestavlja 10 predstavnikov nevladnih organizacij s področja okolja in prostora, ki jih izbrala krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. To so Tomaž Banovec, Gaja Brecelj, Mihael Jožef Toman, Lenka Kavčič, Jana Kus Veenvliet, Barbara Kvac, Marko Peterlin, Lenka Puh, Senka Šifkovič Vrbica in Damjan Vinko.

Zajc je na ustanovni seji poudaril, da želi nadaljevati dobro prakso odličnega sodelovanja s predstavniki nevladnikov, ki so "pomemben tvorni partner pri snovanju zakonodajnih in drugih rešitev". "Če se ne slišimo, se ne pogovarjamo, potem tudi ne moremo delati drugače," je menil minister.

Za dobro sodelovanje je pomembno, da so nevladnice in nevladniki vključeni v delovne procese ministrstva na področju zaščite okolja in narave ter prostorskih rešitev že ob sprejemanju zakonskih in drugih ukrepov. Delo je zelo konkretno; danes so se tako posvetili prenovi prostorsko-gradbene zakonodaje, ki je že v teku.

Predstavniki nevladnih organizacij so pozdravili odločitev ministra, da nadaljuje s sodelovanjem. Najboljše rešitve so vedno oblikovane v širšem sodelovanju različnih deležnikov, so spomnili.