c S
Evropske borze z rastjo, nafta dražja 30.03.2019 10:00 London/Frankfurt/Pariz, 29. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, vlagatelji pa so se ob optimizmu glede poteka kitajsko-ameriških trgovinskih pogovorov in nekaterih spodbudnih novicah iz ZDA otresli skrbi glede kaotičnega razpletanja dogajanja okoli brexita. Nafta se draži, tečaj evra pa malenkost pada.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,95 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,86 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,02 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, in to za 0,62 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,44 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,76 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,97-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes prav tako zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno dve uri in pol pred koncem trgovanja na 0,57 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 po nekaj manj kot štirih urah pridobiva 0,37 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko ob uspešnem začetku trgovanja z delnicami kalifornijskega ponudnika tehnološke platforme za prevoze Lyft pohvali z 0,53-odstotno rastjo.

Med vlagatelji ne evropskih in newyorških borzah je po pisanju tujih tiskovnih agencij prevladal optimizem glede kitajsko-ameriških trgovinskih pogajanj v Pekingu. Ameriški in kitajski trgovinski pogajalci so pogovore, ki so v četrtek in danes potekali v Pekingu, označili za iskrene in konstruktivne, nadaljevali pa se bodo prihodnji teden.

Dobro voljo je prinesel tudi podatek, da je prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA februarja v primerjavi z januarjem narasla za 4,9 odstotka na letno prilagojeno raven 667.000 enot, kar je največ po lanskem marcu.

Ti dve spodbudnejši novici sta tako pripomogli k temu, da so se vlagatelji vsaj danes otresli skrbi glede usode izstopanja Združenega kraljestva iz EU. Na dan, ko bi se po prvotnih načrtih moral zgoditi brexit, namreč britanski parlament tudi v tretje ni podprl ločitvenega dogovora, ki ga je z EU sklenila vlada premierke Therese May. Če v Londonu ne bodo zaprosili za daljšo preložitev brexita, bo Združeno kraljestvo unijo 12. aprila zapustilo brez dogovora, kar bi bil velik gospodarski šok.

Tečaj evra se trenutno malenkost znižuje. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1220 dolarja, kar je 0,9 centa manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja. ECB je sicer opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,1235 dolarja (v četrtek pri 1,1218 dolarja).

Nafta se medtem draži. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 60,12 dolarja, kar je 0,82 dolarja več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 0,58 dolarja na 68,40 dolarja.