c S
Zavarovalnica Sava lani povečala dobiček 31.03.2019 14:30 Maribor, 30. marca (STA) - Zavarovalnica Sava je leto 2018 sklenila z 29,5 milijona evrov čistega dobička, kar je približno 18 odstotkov več kot predlani. Kot je razvidno iz letnega poročila družbe, se je obseg bruto premij povečal za osem odstotkov na 395,1 milijona evrov, izplačila bruto škod pa so se povečala za 16,5 odstotka na 275,7 milijonov evrov.

Segment premoženjskih zavarovanj je lani prispeval 18,4 milijona evrov, segment življenjskih zavarovanj pa 11,2 milijona evrov čistega dobička, so navedli.

Zavarovalnica Sava s sedežem v Mariboru in iz skupine Sava Re je lani s 16,6-odstotnim tržnim deležem, merjenem po obsegu bruto premij, ostala druga največja zavarovalnica na trgu. Na področju premoženjskih zavarovanj je njen tržni delež znašal 18,8 odstotka in se je nekoliko povečal, na področju življenjskih pa 11,6 odstotka in je zaradi povečanega obsega doživetij polic življenjskih zavarovanj nekoliko upadel.

Kot je zadnja leta zaradi podnebnih sprememb običajno, so lani na izplačila škod vplivale naravne ujme, ki so povzročile za več kot osem milijonov evrov izplačil, kar je nekaj več od načrtov. Kljub temu je družba leto zaključila z višjim dobičkom kot leto prej, ki je sicer za malenkost zaostal za načrtovanim.

"Naše zavarovance je lani prizadelo kar nekaj neurij s točo, najmočnejše na območju občine Črnomelj, kjer je v izredno kratkem času na ozkem pasu padla velika količina toče in dežja. Zato smo prepričani, da bo treba v naslednjih letih tudi v zavarovalništvu še bolj upoštevati okoljske spremembe in se jim prilagajati," je v poročilu zapisal prvi mož Zavarovalnice Sava David Kastelic.

Kot je ob tem dodal, so drugo leto po združitvi Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia ter hrvaških zavarovalnic Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje namenili dodatnemu utrjevanju skupne blagovne znamke. Aprila lani so podpisali kupoprodajno pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža hrvaških družb Ergo osiguranje in Ergo životno osiguranje, a še čakajo na dovoljenje tamkajšnjega regulatorja za prevzem.

Družba je lani skupaj zaposlovala 1192 ljudi, kar je 41 manj kot ob koncu leta 2017. Kot pojasnjujejo, je zmanjšanje števila zaposlenih še vedno posledica optimizacije procesov in sinergijskih učinkov združevanja.

Letos zavarovalnica na področju premoženjskih zavarovanj načrtuje dodatno povečanje zbrane premije ob nadaljnjem izvajanju ukrepov za izboljšanje zavarovalno-tehničnega rezultata, medtem ko bo zbrana premija na področju življenjskih zavarovanj zaradi dodatne velike dinamike doživetij v letih 2018 in 2019 nekoliko nižja kot lani. Finančni načrt predvideva čisti dobiček v višini 32,8 milijona evrov.