c S
Šaleške občine si še naprej želijo odškodnino zaradi degradiranega območja 31.03.2019 14:30 Velenje, 30. marca (STA) - Občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki si še naprej želijo odškodnino zaradi degradiranega območja okrog Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje. V ta namen velenjska občina od države pričakuje sprejem posebnega zakona za izplačilo odškodnin. Na okoljskem ministrstvu medtem poudarjajo, da omenjeno območje ni degradirano.

Kot so za STA povedali na ministrstvu za okolje in prostor, tudi v primeru, da bi monitoring ugotovil degradacijo omenjenega območja, nimajo podlage za izplačevanje odškodnin, ampak za izvedbo ukrepov za sanacijo tega območja.

Če bi se razmišljalo o podobni ureditvi, kot jo poznajo v Posavju, bi bilo treba iskati trdno širše politično soglasje o odločitvi glede odškodnin, še navajajo na okoljskem ministrstvu.

V velenjski občini pa navedbe ministrstva, da območje ni degradirano, ostro zavračajo in vztrajajo, da žrtvovanje Šaleške doline za električno samooskrbo Slovenije ni majhno, saj je bilo zaradi pogrezanja tal v preteklosti porušenih več kot 400 domov in preseljenih več kot 2000 ljudi.

Degradiranost okolja je po oceni velenjske občine jasno vidna že na prvi pogled, saj se zemljišča zaradi izkopavanja premoga zelo hitro pogrezajo. V občini zatrjujejo, da podlaga za izplačilo odškodnine in omejene rabe prostora ter druge vplive na okolje v Šaleški dolini v slovenski zakonodaji, kljub temu da ni posebnega zakona o odškodninah v Šaleški dolini, že obstaja. Zato vabijo predstavnike ministrstva na ogled dejanskega stanja v Šaleški dolini.

Dejali so tudi, da že dalj časa opozarjajo vse pristojne, da je Šaleška dolina zaradi rudarjenja in pridobivanja električne energije zelo degradirana, zato tudi v prihodnje zahtevajo odškodnino zaradi vplivov rudarjenja na bivalno okolje.

"Glede na to, da je država za drugi največji energetski objekt v državi Nuklearno elektrarno Krško uredila to s posebno zakonodajo, zahtevamo, da tudi za območje Šaleške doline sprejme takšno zakonodajo glede odškodnin zaradi omejene rabe prostora, druge vplive na okolje in bivalni prostor," so navedli na velenjski občini.

Postregli so tudi s podatkom, da Občina Krško za delovanje nuklearke prejema nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta. Poleg Krškega, ki prejme več kot osem milijonov evrov letno, odškodnino prejemajo še štiri sosednje občine.