c S
Prihodki od vrednotnic lani malenkost manjši 31.03.2019 14:30 Ljubljana, 30. marca (STA) - Skupni znesek vplačanih vrednotnic za osebno dopolnilno delo je lani dosegel 202.536 evrov, kar je približno 1500 evrov manj kot predlani, so pojasnili na ministrstvu za delo. Načrtujejo tudi novost, in sicer uradno ukinitev zaračunavanja nadomestil in provizij potrošnikom za brezgotovinska plačila vrednotnic s plačilnimi karticami.

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo so bile uvedene januarja 2015 na podlagi leto prej prenovljenega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Njihov cilj je spodbujanje zakonitega opravljanja del, kot je pomoč v gospodinjstvu ali varstvo otrok. Prav dela, ki sodijo pod osebna dopolnilna dela, se namreč najpogosteje opravljajo na črno.

Kdor hoče opravljati ta dela, mora od tedaj kupiti vrednotnico, s katero se zagotavlja zakonito naročilo in izvedbo dela. Pred tem je potrebna prijava na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki vodi seznam izvajalcev. Na njem je bilo v petek sredi dneva vpisanih 7408 oseb.

Ena vrednotnica pomeni en dan pokojninske dobe, zanjo pa je treba plačati 9,06 evra - 7,05 evra je namenjenih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, 2,01 evra pa za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen.

Vlada je pred dnevi v parlamentarni postopek poslala predlog novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki predvideva formalno ukinitev zaračunavanja nadomestil in provizij potrošnikom za brezgotovinska plačila vrednotnic s plačilnimi karticami.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je novost potrebna zaradi uskladitve z domačo zakonodajo s finančnega področja, ki se med drugim spreminja zaradi izvajanja evropske direktive o plačilnih storitvah na notranjem trgu. Ta prejemnikom plačil prepoveduje zaračunavanje nadomestil in provizij za brezgotovinska plačila, ki jih potrošniki opravijo z uporabo plačilnih kartic. V praksi se to sicer že izvaja, zdaj se obeta še uradna odprava nadomestil in provizij.

Pod osebna dopolnilna dela štejejo dela, kot so pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, pri kmetijskih delih ter tudi varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Na seznam so vključeni tudi inštrukcije, prevajanje, lektoriranje, izvajanje umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih ter pomoč pri oskrbi hišnih živali.

Prav tako se za osebno dopolnilno delo šteje izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

Mnenja glede vrednotnic so bila sicer vseskozi deljena. Poslanska skupina SDS je spomladi 2016 pripravila celo predlog novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, s katerim je predlagala ukinitev vrednotnic, a mu je DZ odrekel podporo.