c S
Prihodnji teden za mizo delovna skupina za reševanje problematike družinskih zdravnikov 31.03.2019 14:30 Ljubljana, 30. marca (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder je po petkovih pogovorih z vodstvi zdravstvenih domov zaradi preobremenjenosti zdravnikov danes dejal, da so potrebne nekatere sistemske rešitve, eden ključnih korakov pa je sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru. Dogovorili so se tudi, da se bo v naslednjem tednu sestala delovna skupina za reševanje problematike.

Zaradi problematike preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki v več koncih države grozijo z odpovedmi ali so prenehali sprejemati nove bolnike, se je novi minister za zdravje v petek odpravil v zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju. Kot je povedal ob robu današnjega kariernega kongresa študentov medicine, se je želel seznaniti s situacijo in z najbolj "ključnimi kritičnimi elementi".

Po njegovih besedah so v vseh treh zdravstvenih domovih kot najbolj ključno izpostavili sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru za to leto. Analizirali so tudi druge težave, "nekatere so rešljive na kratek rok, nekatere pa so sistemske narave, z njimi se bo treba soočiti takoj", je poudaril minister.

"Dogovorili smo se tudi, da se v naslednjem tednu sestane delovna skupina za reševanje problematike na primarni ravni, v katero so vključeni tako zdravniki, socialni partnerji in zbornica, tako da nemudoma začnemo z delom in reševanjem problematike," je napovedal minister.

Do srečanja z zdravniki v petek sicer ni prišlo, ker Šabeder na njem ni želel predstavnikov sindikatov. Šabeder je danes v Ljubljani poudaril, da nikakor niso zavrnili sodelovanja s sindikati. "Tudi na samem sestanku smo prosili vodstva posameznih zdravstvenih domov, da se nam pridružijo tako zdravniki kot predstavniki socialnih partnerjev," je pojasnil. Priznal je sicer, da razburjenja sindikatov ni pričakoval in izrazil upanje, da bodo z vsemi deležniki v zdravstvenem sistemu sodelovali korektno.

Ob vprašanju, kako se lotiti problematike družinskih zdravnikov, je minister poudaril, da se je tega treba lotiti pri temeljih in že pri študentih povečati zanimanje za ta poklic. Kot je pojasnil, je v nagovoru študentom medicine in mladim specializantom med drugim poudaril, da so družinski zdravniki vstopna točka v zdravstveni sistem. Da pa je stanje po njegovih besedah zaskrbljujoče, priča že to, da je v uvodnem delu na vprašanje, kdo se zanima za poklic zdravnika družinske medicine, samo ena študentka v polni dvorani dvignila roko.

Medijskih informacij, da naj bi na mesto direktorja UKC Ljubljana, s katerega je sam prišel na čelo ministrstva, predlagali Petra Požuna, pa Šabeder danes ni mogel komentirati: "Tega konkretnega predloga ne poznam, zato ga tudi težko komentiram".