c S
Izolski občinski svet soglasno sprejel proračun za 2019 29.03.2019 15:23 Izola, 29. marca (STA) - Izolski občinski svetniki so v četrtek na izredni seji soglasno sprejeli predlog letošnjega proračuna, pri pripravi katerega so sodelovale vse svetniške skupine. Občinski proračun predvideva 24,59 milijona evrov prihodkov ter 24,64 milijona evrov odhodkov in vključuje pomembne naložbe, so sporočili z občine.

Investicijam je v proračunu namenjenih 7,5 milijona evrov, od tega bo največ sredstev namenjenih za komunalno opremljanje Cone mestne industrije (CMI vzhod) in izgradnjo kanalizacijskega omrežja med Izolo in Šaredom. V letošnjem letu bo zgrajen tudi prizidek k podružnični osnovni šoli Vojke Šmuc v Kortah, investiralo pa se bo tudi v sanacijo cest ter v obnovo občinskih stanovanj, ki bodo dodeljena preko razpisa, so navedli na občini.

Že v aprilu bo tako potencialnim investitorjem na voljo 2,5 hektarja komunalno opremljenih zemljišč v Coni mestne industrije na vzhodu. Investicija komunalnega opremljanja cone bo predvidoma izvedena v dveh fazah. Najprej bo komunalno opremljen osrednji del cone, v drugi fazi pa bo urejena infrastruktura na njenem skrajnem vzhodnem delu. Vrednost investicije znaša približno 1,4 milijona evrov, od česar bo 886.474 evrov financiranih v skladu z dogovorom za razvoj obalno-kraške razvojne regije, preostanek pa bo financirala občina.

V letu 2019 bodo nadaljevali tudi dela za ureditev kanalizacijskega omrežja do Šareda z izgradnjo fekalnega kolektorja v dolžini 1,7 kilometra. Investicija je vredna skoraj milijon evrov, zaključena pa bo v šestih mesecih po pridobitvi in pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. S tem projektom bo zagotovljena povezava kanalizacijskega omrežja med Šaredom in Izolo, sledila bo izgradnja kanalizacijskega omrežja znotraj Šareda.

V tem letu bo predvidoma do meseca oktobra zaključen tudi projekt zapiranja deponije nenevarnih odpadkov. Javni razpis za izbiro izvajalca bo predvidoma objavljen še v mesecu marcu.

Občinski svetniki so bili v četrtek soglasni tudi v tem, da bo v bodoče potrebno posvečati več pozornosti investicijam v infrastrukturo, namenjeno tako športu kot kulturi, zato so se zavezali, da bodo pripravili nabor načrtovanih investicij tega mandata ter pričeli s pripravo proračuna za leto 2020 že v letošnjem septembru, so še pojasnili na izolski občini.