c S
Parlamentarna komisija pričakuje analizo o zaposlenih na RTVS 29.03.2019 14:59 Ljubljana, 29. marca (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ se je danes seznanila s poročilom nadzornega sveta RTVS za leto 2018, ki ga je zavod končal z nekaj več kot 1,1 milijona evrov izgube. V sprejetem sklepu je komisija nadzornikom in vodstvu RTVS predlagala izdelavo analize o zaposlenih v zavodu po njihovem številu in obveznostih. Rok za izdelavo je 90 dni.

Nasploh se je razprava na seji komisije vrtela največ okoli stroškov dela na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Predsednik nadzornega sveta zavoda Andrej Grah Whatmough je pojasnil, da so nadzorniki lani vodstvu RTVS naložili znižanje stroškov dela, kar pa se ni zgodilo. Zato bodo tudi letos posebno pozornost namenili ukrepom za znižanje teh stroškov.

Generalni direktor zavoda Igor Kadunc je opozoril, da se je lani število redno zaposlenih na RTVS povečalo zaradi zaposlitve 84 stalnih pogodbenih sodelavcev, kot jo zahteva zakonodaja. Ostaja še 20 takšnih sodelavcev, pri katerih pa po njegovih besedah "še vedno ni jasno, ali se sploh želijo redno zaposliti in pod kakšnimi pogoji bi to storili".

Kadunc je poudaril, da ni zagovornik takojšnje odpustitve 170 ali 200 zaposlenih, zato da bi se lahko pohvalili z znižanjem stroškov dela. Namesto tega si po njegovih besedah v vodstvu RTVS prizadevajo, da bodo s "postopnim prilagajanjem" v daljšem časovnem obdobju število zaposlenih od nekdanjih 2500 znižali na 2100. Cilj do konca letošnjega leta je pri številu 2228.

Ob tem je Kadunc leto 2018 označil za zahtevno tako s produkcijskega kot kadrovskega vidika. Poslovni rezultat je zato po njegovi oceni kljub izgubi bistveno boljši od pričakovanega. Dejal je, da ima RTVS še okoli 22 milijonov evrov rezerve za poslovanje in tehnološko prenovo. Predlog finančnega načrta za leto 2019 pa predvideva 5,5 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki.

Mnenja poslancev o stroških dela na RTVS so bila deljena. "Dejstvo je, da ima radiotelevizija preveč zaposlenih," je bil kritičen Jani Möderndorfer (SMC). Po njegovem mnenju je navajanje reševanja problematike prekarnih delavcev kot razloga za višje stroške dela "bolj slab izgovor". Ocenil je, da je RTVS prevelik mastodont za potrebe Slovenije in se pomika proti popolnemu kolapsu.

Luka Mesec (Levica) je Möderndorferju očital, da s takšnimi stališči ustvarja nepotrebno paniko. Dejal je, da se mu zdi izdelava analize zaposlenih na RTVS nepotrebna, saj v zavodu ni nobenega kriznega stanja. Robert Polnar (DeSUS) je dodal, da so napetosti med nadzornim svetom in vodstvom zavoda očitno največje prav pri vprašanju stroškov dela.

Andrej Šircelj (SDS) je napovedal, da bo sklep komisije podprl, "čeprav je bilo doslej sprejetih že nekaj takšnih in podobnih sklepov, pa se ni nič spremenilo". Dejal je, da RTVS očitno obremenjuje "zmešnjava nadzora in vodenja zavoda, kar je razlog za zaskrbljenost". Sklep je sicer podprlo osem poslancev, eden je glasoval proti.

Komisija DZ je v sklepu nadzornemu svetu in vodstvu RTVS tudi predlagala, naj analiza zaposlenih v zavodu po njihovem številu in delovnih obveznostih zajema še primerjavo z javnimi oz. nacionalnimi radiotelevizijami v drugih državah, "pri čemer naj se ugotovi tudi dodana vrednost na zaposlenega". Prav tako komisija pričakuje stroškovni razrez po posameznih programskih delih.

Poslanci so izrekli tudi nekaj očitkov na račun vsebine poročila nadzornega sveta. Po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) v njem ni podatkov o tem, zakaj se je denar porabil. Möderndorfer pa je dejal, da poslanci zaradi premalo podatkov ne morejo imeti lastnega vpogleda v stanje, ampak so odvisni od "diametralno nasprotnih" razlag predsednika nadzornega sveta in generalnega direktorja.