c S
Novi lastnik nekdanje Vinagove vinograde večinoma že obdelal 29.03.2019 13:59 Maribor, 29. marca (STA) - Metalka Commerce je pred dnevi po že februarja plačani kupnini tudi uradno v posest prevzela kompleks nekdanjega mariborskega vinarskega podjetja Vinag, za kar so novi lastniki v stečajno maso prispevali milijon evrov. Kot je danes povedal direktor Franc Ziherl, so medtem s pomočjo zunanjih izvajalcev že obdelali večji del vinogradov.

Zemljišča, na katerih se nahajajo vinogradi, so sicer v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, s katerim so že sklenili dogovor o prenosu zakupa iz propadlega podjetja. V naslednji fazi jih čaka usposobitev nove kleti v Košakih, kjer načrtujejo tako predelavo kot polnjenje vina, nato pa jih čakajo priprave na prvo trgatev in iskanje enologa, ki bo poskrbel za čim bolj kakovostno letino.

Sami nameravajo upravljati tudi s staro vinsko kletjo pod mestnim središčem Maribora, katere stanje je medijem Ziherl danes tudi v celoti predstavil. Še bolj jo po njegovem nameravajo odpreti javnosti in vanjo vnesti različne vsebine, s čimer bi postala še bolj prepoznavna in zanimiva za obiskovalce.

"Tako velika klet v tako lepem mestu si zasluži, da lahko predstavlja vina vse Slovenije, ne le te regije, seveda s poudarkom na štajerskih vinih. V kleti nameravamo vina prodajati, na voljo bo tako turistom, del pa tudi vsem tistim, ki bodo vanjo prišli samo po nakupih vina," je dejal Ziherl, ki se zaveda, da jih čaka zelo veliko dela, pri tem pa bodo morali zbrati različna kulturno-varstvena soglasja in arhitekta, ki si bo upal stopiti v tako zahteven projekt.

Ob milijonu evrov, ki so jih namenili za kupnino, ter denarju, ki so ga namenili še za del prostorov v lasti Nove KBM, računajo, da bodo samo letos za usposobitev nove kleti in izvedbo trgatve vložili še okoli 300.000 evrov. V staro klet pa pričakujejo milijonski vložek, vendar bodo te številke bolj jasne, ko bo znana vsebina in popis potrebnih del.

Zagotovo pa novi lastniki kompleksa nameravajo ohraniti Vinagovo blagovno znamko. Načrtujejo ustanovitev novega podjetja pod tem imenom, saj so osnovna dejavnost Metalke nepremičnine, nanj pa bi prenesli premoženje. Omenjena družba bi nadaljevala z vinarsko dejavnostjo, za začetek pa bi za te potrebe zaposlili vsaj pet ljudi.

V letošnjem letu načrtujejo pridelavo okoli 350.000 litrov vina, a je to odvisno tudi od stanja kleti v Košakih, ki ga še niso natančno pregledali. Tamkajšnja klet ima sicer zmogljivosti za okoli pol milijona litrov vina, a če letos še ne bi bila v stanju za pridelavo vina, bi letino tokrat še prodali v obliki grozdja. Za zdaj tudi načrtujejo, da bi vino pridelovali le iz lastnega pridelka, v poznejših fazah bi ga morda lahko tudi odkupovali.

"Najprej ciljamo na slovenski trg, šele v drugi fazi se bomo lahko pogovarjali o pridelavi kakšnih visokokakovostnih vin in prodoru v tujino. Stvari se moramo namreč lotiti od začetka, vendar pa vsaj za začetek Mariborčan zagotovo bo," je dejal Ziherl, ki mu je žal, da v stari kleti ni ostala tudi arhivska zbirka, saj je bila slednja prodana na posebni dražbi.