c S
Trgovina na drobno februarja z rastjo 29.03.2019 11:08 Ljubljana, 29. marca (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je februarja v mesečni primerjavi zvišal za 1,1 odstotka, v medletni pa za 11,8 odstotka. Na rast je v največji meri vplival realni prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, je izračunal državni statistični urad.

Trgovina na drobno tako nadaljuje s trendom rasti v zadnjih štirih letih.

Realni prihodek od prodaje v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi se je februarja v mesečni primerjavi zvišal za 1,9 odstotka, višji pa je bil tudi realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv, in sicer za 0,5 odstotka. Obseg prodaje neživil se je glede na prejšnji mesec povečal za 0,8 odstotka, prodaje živil pa za 1,3 odstotka.

Na letni ravni je bil realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi za 26,6 odstotka višji, v trgovini na drobno brez motornih goriv pa za 4,7 odstotka višji. Obseg prodaje neživil je bil za 10,1 odstotka višji, prodaje živil pa enak kot februarja lani.

V prvih dveh mesecih letos se je prihodek v trgovini na drobno okrepil za 10,5 odstotka, in sicer v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi za 22,8 odstotka, v trgovini z živili za 0,3 odstotka, v trgovini z neživili pa za 9,2 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh se je v februarju na mesečni ravni zvišal za 4,3 odstotka, na letni pa za 13,3 odstotka. Višji je bil tudi v prvih dveh mesecih skupaj, in sicer za 10,7 odstotka.

Statistični urad je danes objavil tudi januarsko statistiko o prodaji v storitvenih dejavnostih in trgovini. Po znižanju v zadnjih dveh mesecih lanskega leta zaradi nižjega obsega prodaje v storitvenih dejavnostih je bil obseg prodaje prvi letošnji mesec za 0,6 odstotka višji kot decembra in za 6,9 odstotka višji kot januarja lani.