c S
WTO glede državne pomoči Boeingu delno pritrdila EU 29.03.2019 10:00 Ženeva, 29. marca (STA) - ZDA niso v celoti sledile odločbi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) iz leta 2012, da morajo prekiniti subvencioniranje Boeinga, je v četrtek odločila WTO. To pomeni delno zmago za Airbusa in EU, ki sta ameriške oblasti obtožila nedovoljene državne pomoči Boeingu. Gre sicer le za del leta trajajočega spora med letalskima velikanoma.

WTO je marca 2012 razsodila, da so bile milijarde evrov vredne ameriške državne subvencije Boeingu nedovoljene, zato je ZDA odredila, da jih mora nehati izplačevati. Bruselj je le nekaj mesecev za tem WTO obvestil, da Washington odredbe ne spoštuje.

Junija 2017 je WTO v odzivu na pritožbo Bruslja sporočila, da v 28 od 29 Boeingovih programov ni ugotovila neskladnosti, v enem pa je pritrdila očitkom EU. Na tedanjo odločitev sta se pritožili obe strani, WTO pa je v četrtkovi odločitvi znova dala prav EU, le da je bila tokrat do ZDA še bolj ostra.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz WTO, so ZDA nedovoljeno pomoč dodeljevale več programom, kot so ugotovili sprva. So pa dodali, da ne morejo v celoti trditi, da so subvencije za Boeing negativno vplivale na Airbusovo poslovanje.

Prav zaradi slednjega sta zmago razglasili obe strani. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je poudarila, da morajo imeti evropska podjetja možnost konkurenčnega poslovanja, četrtkova sodba pa je iz tega vidika po njenih besedah zelo pomembna.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer pa je vztrajal, da ZDA Boeingu ne zagotavljajo "niti približno tako obsežne in škodljive pomoči, kot jo EU zagotavlja Airbusu".

Pri Airbusu so v izjavi ZDA opozorili, da jih, če ne bodo pristale na poravnavo, čakajo milijarde dolarjev težki protiukrepi. Boeingovo vodstvo pa je v ločeni izjavi ocenilo, da je WTO zavrnila vse obtožbe glede domnevnih nedovoljenih subvencij z izjemo enega primera.

WTO sicer ni pristojna, da bi subjekte prisilila k spoštovanju njenih odločb, lahko pa sprejme povračilne ukrepe, ki prestopnike prisilijo k spoštovanju pravil.

Spor med letalskima proizvajalcema se vleče že od leta 2004.