c S
Ajdovska družba C-Astral letos v gradnjo svojih poslovnih prostorov 29.03.2019 09:20 Ajdovščina, 29. marca (STA) - Med podjetji, ki bodo letos gradila svoje poslovne prostore v poslovni coni v Ajdovščini, je tudi družba C-Astral. Po dobrih 11 letih dela je ajdovska družba, ki je registrirana za proizvodnjo brezpilotnih zračnih in vesoljskih plovil, je v gradnjo nekako prisiljena, saj bodo stavbo, kjer so sedaj najemniki, dosedanji lastniki prodajali.

Trije soustanovitelji, ki so podjetniško zgodbo pred dobrim desetletjem začeli, si želijo nadaljnjega razvoja tudi v prihodnje. Trenutno v podjetju zaposlujejo več kot 20 delavcev ter več zunanjih sodelavcev, je za STA povedal eden od soustanoviteljev Marko Peljhan.

"C-Astral se ukvarja z integracijo brezpilotnih sistemov in vsem, kar spada zraven, to so storitve na tem področju ter raziskave in razvoj na tem področju. Sodelujemo s sodelavci in podjetji z vsega sveta, tudi s takimi, kot so Boeing, Airbus, Qinetiq in Jeppesen. Tega je kar precej, tudi čisto raziskovalnega dela," je dejal.

Družba je doslej poslovala dobro, rast je bila po Peljhanovih besedah vedno "organska, živimo predvsem od prodaje". Največ svojih izdelkov izvozijo, so pa imeli v zadnjih dveh letih tudi nekaj večjih poslov v Sloveniji.

Doma uspejo prodati do 20 odstotkov izdelkov, prodaja pa na nobenem trgu ni enakomerna, konstantna, pri določenih poslih potrebujejo tudi dve do tri leta, da jih lahko realizirajo. Prihodki letno znašajo nekaj milijonov evrov, veliko pa vlagajo v raziskave in razvoj.

C-Astral svoja brezpilotna letala in sisteme prodaja po vsem svetu, največ pa so jih doslej prodali v Jugovzhodni Aziji, Južni Ameriki, ZDA, Evropski uniji, nekaj manj pa tudi v Afriki in Avstraliji. Njihovi naročniki so od raziskovalnih ustanov do majhnih podjetij, od nevladnih organizacij do Združenih narodov, pa tudi Slovenska vojska.

"Odvisni smo od razmer na trgu. Delujemo na trgu, ki je izjemno zapleten, globalen, s tem so povezana tudi določena tveganja in seveda tudi priložnosti. Zato je pred nami vsak dan nov izziv," je še povedal Peljhan.

Na področju raziskav se ne omejujejo le na eno področje, pač pa sodelujejo z univerzami po vsem svetu, tudi s svetovno znano aeronavtično univerzo Purdue v Indiani.

"Hkrati pa sodelujemo tudi s trgom, ki je povezan z zajemom podatkov z daljinskim zaznavanjem. Poskušamo se nekako vriniti med satelite in manjša letala z našo sposobnostjo zajema podatkov zelo visoke resolucije. To je nov, izredno zanimiv trg, pridobivanje podatkov o stanju v okolju pa je vsekakor pomembno za naše bodoče delo."

Tako delujejo tudi na področju t.i. "natančnega kmetijstva", kjer imajo prav tako nekaj raziskovalnih projektov. Peljhan dodaja, da so prav minulo sredo dali kot prvi na svetu na trg sistem z zelo naprednim senzorjem za kombinirano zajemanje podatkov na multispektralnem in termalnem nivoju, s katerim lahko iz zraka nadzorujejo stanje vegetacije, gozdov in polj.

Peljhan je povedal še, da se povezujejo z japonsko skupino Terra, ki deluje na istem področju kot C-Astral in tudi vlaga v ajdovsko podjetje. Tudi v prihodnje želijo ostati prvi na svetu na svojem področju, kar jim zaenkrat uspeva, vendar prinaša s seboj veliko dela, prisotnosti na različnih trgih, sejmih, pač "moraš biti viden", je zaključil Marko Peljhan.