c S
Deutsche Bahn lani z rekordnimi prihodki in številom potnikov 29.03.2019 07:10 Berlin, 28. marca (STA) - Nemški železniški upravljalec Deutsche Bahn je lansko leto zaključil z rekordnimi prihodki in številom potnikov. Na negativni strani pa izstopata daljšanje zamud vlakov in padec dobička, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje Deutsche Bahn je lani po vsej Evropi prepeljalo 2,6 milijarde potnikov, kar je 17 milijonov več kot v letu prej. Izredno zadovoljni so v družbi z dejstvom, da vse bolj privlačno postaja potovanje z vlakom na daljših progah; takih potnikov je bilo lani rekordnih 148 milijonov, letos pa naj bi jih bilo prvič več kot 150 milijonov.

Prihodki od prodaje so na letni ravni v 2018 porasli za tri odstotke na 44 milijard evrov. Se je pa znižal čisti dobiček, in sicer s 765 milijonov evrov v 2017 na 542 milijonov evrov v lanskem letu.

Družba Deutsche Bahn se sooča z izzivi pri zagotavljanju točnosti vlakov, tudi zaradi številnih posodobitev železniških prog. Lani je stopnja točnosti vlakov zdrsnila za 3,6 odstotne točke na 74,9 odstotka - podjetje kot točne šteje vlake z manj kot šestimi minutami zamude.

Prvi mož Deutsche Bahn Richard Lutz je podatke o točnosti označil za nezadovoljive. V letošnjem letu naj bi delež vlakov, ki na cilj prispejo pravočasno, dvignili na 76,5 odstotka. Med drugim je Lutz kot pot do večje točnosti in tudi privlačnosti storitev izpostavil dodatne kapacitete.

Deutsche Bahn so lani z izdatno pomočjo države za investicije namenile 11,2 milijarde evrov, letos naj bi k temu dodali še 12 milijard evrov.

Težave medtem še naprej ustvarja tovorni promet, za katerega skrbi hčerinsko podjetje DB Cargo. To je leto zaključilo z izgubo iz poslovanja v višini 190 milijonov evrov, rdeče številke pa so bile s tem za 100 milijonov evrov globlje kot v letu prej.

Letos Deutsche Bahn ciljajo na več kot 45 milijard evrov prihodkov, več kot 1,9 milijarde dobička iz poslovanja in več kot 500 milijonov evrov čistega dobička.