c S
Koprski občinski svet dal soglasje k poravnavi glede Hotela Koper 29.03.2019 07:10 Koper, 28. marca (STA) - Koprski občinski svetniki so danes podali soglasje k sodni poravnavi, ki jo je občina sklenila z družbama DZS in Terme Čatež v sporu glede postopka prodaje Hotela Koper. S poravnavo se občina zavezuje, da v naslednjih treh letih ne bo uveljavljala predkupne pravice nad objektom, DZS in Terme Čatež pa se odpovedujeta odškodninskim zahtevkom.

Spor občine z družbo DZS oz. Termami Čatež iz skupine DZS sega v leto 2015, ko je DZS začela prodajo Hotela Koper za 2,7 milijona evrov, občina pa je januarja 2016 odločila, da bo uveljavila predkupno pravico in prodajalcema poslala tudi prvi obrok kupnine v višini 270.000 evrov. Zapletlo pa se je pri razumevanju načina plačila. V DZS so trdili, da mora občina plačati še 22-odstotni DDV, v občinski upravi pa so vztrajali, da bi plačali samo dveodstotni davek na promet nepremičnin. Medtem je DZS dobil še ugodnejšo nakupno ponudbo, in sicer 3,1 milijona evrov. Spor je romal na sodišče.

Na podlagi v torek sklenjene poravnave, ki je vezana prav na soglasje občinskih svetnikov, občina umika vloženo pravno sredstvo tj. pritožbo zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. To je maja lani pritrdilo DZS in Termam Čatež, da prodajna pogodba ni bila nikoli sklenjena. Poleg tega se občina v poravnavi zavezuje, da v roku treh let ne bo uveljavljala pravice odkupiti objekta. V zameno se toženi stranki odpovedujeta zahtevku za plačilo presežnega dela pravdnih stroškov ter kakršnim koli morebitnim odškodninskim zahtevkom.

V razpravi je bivši župan Boris Popovič (Koper je naš) posvaril svetnike, naj poravnave ne potrdijo in naj gre občina s sodnim postopkom "do konca". Opozoril je namreč, da bi s potrditvijo poravnave občino oškodovali za najmanj 400.000 evrov. Vsaj toliko naj bi znašala razlika med ceno, ki jo je že dosegla občina in ceno, ki naj bi jo bil za objekt pripravljen plačati vsaj en potencialni kupec.

Janez Starman (Lista Aleša Bržana) pa je Popoviča vprašal, zakaj občina ni bila pripravljena sprejeti ponudbe s plačilom 22-odstotnega DDV, če je bil končni namen nepremičnino prodati naprej. Glede morebitnih pravnih posledic današnjega soglasja svetnikov pa je Starman spomnil, da je občina na sodišču že izgubila tožbo pred sodiščem.

Svetniki so nazadnje podprli predlog župana Aleša Bržana s 25 glasovi za in štirimi proti.

Svetniki so na današnji seji določili tudi skupno vrednost pravnih poslov nepremičnega premoženja, ki jih občina lahko sklene v letu 2019. Tako bo lahko občina v primeru spremenjenih prostorskih potreb ali ob nepredvidenih okoliščinah na trgu lahko sklenila pravne posle, ki sicer niso predvideni v veljavnem načrtu ravnanja z nepremičnin premoženjem, pri čemer lahko skupna vrednost tovrstnih poslov znaša največ milijon evrov.

Med drugim so svetniki sprejeli tudi občinski pravilnik o nezahtevnih in enostavnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih. Dokument med drugim omogoča postavitev pomožnih gozdarskih objektov do 45 kvadratnih metrov površine in 2,5 metra višine na njivah in vrtovih v velikosti več kot hektarja. Na zemljiščih, večjih od petih hektarjev, pa bo skupna površina objektov lahko dosegala 65 kvadratnih metrov.