c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro 29.03.2019 07:20 London/Frankfurt/Pariz, 28. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Glede izstopa Združenega kraljestva iz EU še vedno ni dokončnega načrta, kar spravlja vlagatelje v negotovost, pravijo analitiki. Nafta se je tudi danes pocenila, prav tako se je znižal tečaj evra.

Britanski parlament v sredo na poskusnem glasovanju ni potrdil nobene od osmih možnosti glede brexita. Ena od možnosti je izstop iz EU v skladu z ločitvenim sporazumom, ki sta ga izpogajala Bruselj in Velika Britanija, o katerem bi lahko poslanci še tretjič glasovali v petek. Zaradi negotovosti se je danes znižal tudi tečaj britanskega funta.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,75 odstotka in trgovanje končal pri 3320,29 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,08 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,09 odstotka. Okrepil pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,56 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,56 odstotka, medtem je v Zürichu indeks SMI pridobil 0,16 odstotka. V Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,53-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes skorajda ne spreminjajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,03 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,02 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,03 odstotka.

Tečaj evra se je tako kot v prejšnjih dneh tudi danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1214 dolarja, kar je najmanj v zadnjih treh tednih. Evropska centralna banka (ECB) je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1218 dolarja oz. 0,43 centa manj kot v sredo.

Analitiki navajajo več vzrokov za padanje tečaja evra. Po eni strani opozarjajo na trden tečaj ameriškega dolarja, kar predstavlja pritisk na evro. Po drugi strani vrednost skupne evropske valute znižujejo šibki konjunkturni podatki iz območja evra in nepričakovano nizka stopnja inflacije v Nemčiji. Oboje govori proti zaostritvi denarne politike ECB v doglednem času, to pa ni v korist evru.

Danes so se vnovič znižale tudi cene nafte, med vzroki pa analitiki izpostavljajo precejšnjo rast zalog surove nafte v ZDA v zadnjih tednih. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 58,64 dolarja, kar je 77 centov manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 73 centov na 67,10 dolarja.