c S
Na Ravnah na Koroškem največje letošnje naložbe dvorana v Kotljah in gradnja stanovanj 28.03.2019 15:35 Ravne na Koroškem, 28. marca (STA) - Občina Ravne na Koroškem, ki je v leto 2019 vstopila z neporabljenim loterijskim prilivom, ima sprejet proračun za letos v višini 14,6 milijona evrov odhodkov. Od tega za naložbe namenja 5,3 milijona evrov, največje so poplačilo dvorane v Kotljah, gradnja stanovanj in vlaganja v ceste. Občina še naprej prodaja Rimski vrelec, za zdaj neuspešno.

Proračun občine, ki ga je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil župan Tomaž Rožen, predvideva 13,03 milijona evrov prihodkov in 14,6 milijona evrov odhodkov. Za razliko se bo občina zadolžila.

V proračunu je med načrtovanimi naložbami 500.000 evrov predvidenih za poplačilo nove dvorane v Kotljah, sicer skupno vredne 1,7 milijona evrov z DDV, ki jo bodo slovesno odprli 12. aprila. Nadalje občina 450.000 evrov namenja za gradnjo neprofitnih stanovanj, pri čemer načrtuje tudi sodelovanje z republiškim stanovanjskim skladom. Okoli 600.000 evrov namenja za vlaganja v ceste.

Del integralnega proračuna je tudi lanski loterijski priliv v višini 690.000 evrov, ki je bil nakazan v proračun občine, potem ko je občan zadel sedmico v igri Loto. Kot kaže, ta priliv ne bo namenjen za načrte ureditve krožišča na Javorniku, kot je v začetku leta omenjal župan.

"Lahko rečemo, da je šel v pretežni meri za izgradnjo neprofitnih stanovanj, ravno tako smo okrepili program za invalide," je danes glede namembnosti loterijskega priliva med drugim dejal župan in pojasnil, da je sicer namembnost lahko podvržena različnim interpretacijam.

Medtem načrti za ureditev krožišča na Javorniku še niso dorečeni. Občina idejno zasnovo že ima, a se bo ta v prihodnje še prilagajala uporabi okoliškega prostora. Med drugim občina na Javorniku načrtuje center za oskrbo starejših, pojavljajo se interesenti za gradnjo trgovskega centra, prav tako je na območju možna gradnja bloka, je povedal župan. Bi pa pri gradnji krožišča sodelovala direkcija za infrastrukturo, s katero je po besedah župana idejna zasnova krožišča že usklajena.

Prav glede gradnje centra za oskrbo starejših so bili predstavniki občine prejšnji teden na sestanku pri ministrici za delo Kseniji Klampfer. Občina, ki bi za projekt rada pridobila evropska sredstva, ki jih ima na voljo ministrstvo, se bo zdaj lotila sprememb predvinvesticijske dokumentacije, pri čemer bo v ospredje postavila načrte za ureditev sodobnih oblik skrbi za starejše. Ravenski center za oskrbo starejših bi sicer spadal pod okrilje Koroškega doma starostnikov Črneče.

Ena od možnih lokacij za ureditev takšnega centra bi lahko bilo tudi območje Rimskega vrelca v Kotljah, ki ga občina že nekaj let neuspešno prodaja potencialnim investitorjem v turistično infrastrukturo. Trenutno občina še vodi aktivnosti za prodajo Rimskega vrelca vlagateljem na področju turizma, a konkretnejših rezultatov pogovorov še ni.