c S
Vzpostavljen portal o trgu elektronskih komunikacij 28.03.2019 14:06 Ljubljana, 28. marca (STA) - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je vzpostavila portal, ki uporabniku ponuja vrsto podatkov o trgu elektronskih komunikacij v Sloveniji. Na portalu z imenom eAnalitik so zbrani podatki, ki jih posredujejo aktivni operaterji, v prihodnje pa ga nameravajo nadgrajevati s podatki z drugih področij, nad katerimi bdi Akos.

Akos od operaterjev, ki zagotavljajo elektronska komunikacijska omrežja oz. izvajajo elektronske komunikacijske storitve na podlagi zakona o elektronskih komunikacijah, že več let zbira podatke ter ugotavlja stanje na trgu elektronskih komunikacij. Doslej jih je objavljala v svojih četrtletnih poročilih o razvoju trga elektronskih komunikacij.

Zdaj so te podatke zbrali na portalu eAnalitik. Portal ponuja pregled stanja na trgu elektronskih komunikacij na uporabniku prijazen in pregleden način, je danes za STA povedala direktorica Akosa Tanja Muha.

Portal eAnalitik omogoča prikaze podatkov o slovenskem trgu fiksne telefonije, mobilne telefonije, televizije in dostopa do interneta skozi daljše obdobje zadnjih deset let. Pri tem si lahko vsak glede na svoje potrebe in zanimanje izbere časovno obdobje in kazalnike, ki ga zanimajo. Ti se nato izrišejo v grafih in tabelah na zaslonu, mogoče pa jih je tudi izvoziti oz. natisniti.

Portal je namenjen najširši javnosti, je povedala Muha. Pričakovati pa je, da bo za podatki brskali predvsem strokovna javnost, raziskovalci, operaterji in študenti. V prihodnosti bo agencija portal nadgrajevala tako s podatki v okviru elektronskih komunikacij kot tudi s podatki, ki jih skladno s svojimi pristojnostmi zbira na drugih področjih svojega delovanja.