c S
Spar Slovenija lani z rekordno prodajo 28.03.2019 12:58 Ljubljana, 28. marca (STA) - Spar Slovenija je lani ustvaril 804 milijone evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,6 odstotka več kot predlani in največ doslej. Tržni delež so kljub odprtju le ene nove trgovine bistveno povečali, na kar so zelo ponosni, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril generalni direktor družbe Igor Mervič.

Koliko je znašal čisti dobiček, Mervič ni želel razkriti, je pa povedal, da je bil zaradi vlaganj nižji kot predlani, ko je po podatkih iz revidiranega letnega poročila za 2017, objavljenega na Ajpesu, znašal 13,1 milijona evrov. Razloge za rekordni obseg prometa je pripisal izboljšavam na logističnem področju in veliki samostojnosti, ki jim omogoča, da poslujejo "tako rekoč kot lokalno podjetje".

O tržnem deležu konkretno ni želel govoriti, po navedbah časnika Finance pa ta znaša dobrih 23 odstotkov. Ob koncu lanskega leta so imeli skupno 101 prodajalno, 21 franšiznih trgovin in devet restavracij.

Letos nameravajo odpreti skupno šest novih prodajaln. Prodajalno na Bledu so že odprli, začeli so tudi z gradnjo poslovalnice v Mozirju. Veliko bodo vložili tudi v prenovo obstoječih prodajaln. "Rečem lahko, da začenjamo večji investicijski cikel," je ob tem dejal Mervič.

Za letos sicer načrtujejo nadaljnjo širitev ponudbe, predvsem v segmentu ekološko pridelanih živil, izdelkov lastne blagovne znamke in izdelkov za kupce s posebnimi prehranskimi potrebami.

Gradnja velikega nakupovalnega središča v ljubljanski Šiški, ki ga gradi družba SES in kjer bo Spar največji najemnik, poteka po načrtih. Čeprav so lani napovedovali, da ga bodo odprli že letos jeseni, se bo gradnja očitno nekoliko zavlekla, saj je Mervič odprtje danes napovedal za pomlad 2020.

Na zadnji dan lanskega leta je Spar Slovenija zaposloval 4696 delavcev, kar je 95 več kot leto prej. Mervič je ob tem izpostavil, da ima med vsemi Sparovimi podružnicami slovenska eno najnižjih stopenj fluktuacije.

Januarja lani so uvedli tudi spletno trgovino, katere rast jih je po Mervičevih besedah presenetila. "V štirih letih bomo dosegli pozitiven rezultat, kar je za spletno trgovino z živili nenavadno uspešno," je poudaril. Spletna trgovina je še vedno na voljo le na območju Ljubljane z okolico, a jo nameravajo širiti tudi v druge regije.

Konec lanskega decembra je trgovčev distribucijski kompleks na Letališki cesti v Ljubljani prizadel požar, katerega posledic še niso uspeli v celoti sanirati. V mesecu dni bodo zmogljivost po pričakovanjih dvignili na 90 odstotkov, škodo pa naj bi v celoti sanirali do junija.