c S
Vlada še za pol leta podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov 28.03.2019 12:58 Ljubljana, 28. marca (STA) - Vlada je na današnji seji še za pol leta podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo sami, za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo pa jih določajo sami na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah. Drugod po državi sta ti ceni regulirani skladno z uredbo.

Uredba, ki bo veljala od 1. aprila do 30. septembra, določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Gospodarsko ministrstvo je lani sicer znova predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, vendar pri tem ni bilo uspešno.