c S
Skupščina Gorenjske banke konec aprila o izključitvi malih delničarjev 28.03.2019 10:30 Kranj, 28. marca (STA) - Skupščina Gorenjske banke bo 29. aprila odločala o izključitvi manjšinskih delničarjev. Banka je namreč v 98,27-odstotni lasti srbske AIK banke, ki bo upravičencem, lastnikom skupaj 6166 delnic, plačala denarno odpravnino v višini 298 evrov za delnico. Toliko je AIK za delnico Gorenjske banke ponujala tudi v prevzemni ponudbi.

Prevzemna ponudba AIK za Gorenjsko banko je trajala od 14. februarja do 13. marca, srbska banka pa je v postopku prevzemne ponudbe lastništvo povečala za 12,43 odstotka na 90,11 odstotka. Od izteka prevzemne ponudbe je AIK pridobila še nekaj dodatnih delnic Gorenjske banke, saj ima, kot izhaja iz sklica skupščine, objavljenega v današnjih Financah, zdaj v lasti nekaj več kot 98-odstotni delež Gorenjske banke.

Če bodo ponudbo za izključitev manjšinskih delničarjev sprejeli vsi upravičenci, bo AIK postala 100-odstotna lastnica Gorenjske banke. AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića je sicer pri nakupu Gorenjske banke vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa v začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.

AIK banka ima skupaj z Gorenjsko banko načrte za rast tako v Sloveniji kot v regiji. Gorenjska banka želi okrepiti predvsem navzočnost na področju poslovanja s prebivalstvom tudi izven gorenjske regije in načrtuje odprtje enot v vseh večjih slovenskih mestih, sta prejšnji teden na novinarski konferenci v Ljubljani povedala izvršna direktorica AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić ter predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak.

Skupščina Gorenjske banke bo sicer konec aprila imenovala tudi dva nova člana nadzornega sveta. Potem ko je 15. marca zaradi odstopa mandat potekel članu Mateju Podlipniku, danes pa prav tako zaradi odstopa še Alešu Aberšku, sta za nova nadzornika s petletnim mandatom, ki začne teči z dnem imenovanja na skupščini, predlagana Franc Selak in Peter Grašek.