c S
Evropske borze uvodoma v zelenem 28.03.2019 10:24 London/Frankfurt/Pariz, 28. marca (STA) - Indeksi na evropskih borzah se uvodoma gibljejo v zelenem. Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakujejo novice glede brexita ter trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko.

Malo po 10. uri je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,33 odstotka nad izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu se je zviševal po 0,45-odstotni stopnji, pariški CAC 40 po 0,38-odstotni stopnji, indeks FTSE 100 v Londonu pa je bil 0,75 odstotka nad izhodiščem.

Britanski poslanci v sredo zvečer niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali in med katerimi so bili brexit brez dogovora, obstanek v enotnem trgu in referendum o izstopnem sporazumu. Glasovanje je bilo sicer nezavezujoče.

ZDA in Kitajska pa danes začenjata nov krog trgovinskih pogajanj. V Peking sta prispela glavni trgovinski pogajalec ZDA Robert Lighthizer in ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki se bosta danes in v petek s kitajskimi kolegi pogovarjala o trgovinskem dogovoru med državama. Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden dejal, da pogajanja potekajo dobro, a bi carine na kitajsko blago po njegovih besedah lahko v veljavi ostale še nekaj časa.

Vrednost evra se je rahlo zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1252 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,01 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1261 dolarja.

Azijske borze so trgovanje zaključile neenotno. V Tokiu je Nikkei 225 izgubil 1,61 odstotka, v Šanghaju SSE Composite 0,92 odstotka, v Seulu pa Kospi 0,82 odstotka. V Singapurju je STI medtem pridobil 0,17 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,16 odstotka, v Sydneyju pa All Ordinaries 0,63 odstotka.