c S
V okviru instrumenta Cef sredstva tudi dvema projektoma s slovenskimi partnerji 28.03.2019 07:08 Ljubljana, 27. marca (STA) - Evropska komisija bo v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef) podprla tudi dva projekta, v katerih sodelujejo slovenska podjetja. Eden od teh se nanaša na izboljšanje povezljivosti železniškega sistema, drugi pa na razvoj naprav za starejše modele osebnih vozil z namenom razširitve uporabe storitve za klic v sili eCall.

Razpis instrumenta Cef za področje prometa z okvirnim proračunom v višini 450 milijonov evrov je Evropska komisija objavila maja lani. Oddanih je bilo 148 prijav, prijavitelji pa so zaprosili za skoraj 929 milijonov evrov sredstev. Komisija je podporo predlagala za skupno 69 projektov v skupni višini 421 milijonov evrov.

Kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, so bili slovenski partnerji vključeni v štiri prijave projektov v skupni višini 4,8 milijona evrov, dva projekta pa sta bila tudi izbrana. Slovenski partnerji so predlagani za finančno pomoč v skupni višini 421.650 evrov evropskih sredstev, so dodali.

V enem od mednarodnih projektov, ki ga koordinira RailNetEurope, sodeluje slovenski partner SŽ Infrastruktura. Kot so pojasnili na ministrstvu, je namen projekta izboljšanje povezljivosti železniškega sistema s tehničnimi specifikacijami, ki se navezujejo na potniške in tovorne storitve. Za podjetje SŽ Infrastruktura je predlagano sofinanciranje v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov, kar je 325.150 evrov.

V drugem mednarodnem partnerskem projektu pa sodelujeta podjetje Iskratel in fundacija Sintesio. Namen projekta je razvoj naprav za starejše modele osebnih vozil in ostale kategorije vozil z namenom razširitve uporabe storitve eCall, so navedli na ministrstvu. Za slovenska partnerja je prav tako predlagano sofinanciranje v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov, kar znaša 96.500 evrov.