c S
Na kratko iz gospodarstva 28.03.2019 07:08 Ljubljana, 27. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Skupina Gen-I bo v prihajajočem obdobju zaposlila sto novih sodelavcev. Iskala bo analitike trga, poslovne analitike, trgovce z energenti, strokovnjake za elektro mobilnost in digitalni marketing, psihologe, sodelavce za trajnostni razvoj in druge sodelavce, ki bodo soustvarjali proces zelene transformacije, so sporočili iz družbe. Za skupino Gen-I je po njihovih navedbah rekordno desetletje rasti. Konec leta 2008 je imela 53 zaposlenih, ob koncu lanskega leta pa že več kot 400. Kot so navedli, kljub napovedim umirjanja gospodarske rasti gledajo naprej. "Pred nami je desetletje korenitih sprememb v energetiki kot del procesa četrte industrijske revolucije, v kateri se bo stara energetika s centraliziranimi, velikimi energetskimi objekti umikala novi," so navedli. Prihodnost brezogljične družbe so po njihovih besedah razpršeni obnovljivi viri, elektro mobilnost, prilagodljiv odjem, popolna digitalizacija ter trajnostna, učinkovita, čista in decentralizirana energija za vsakogar.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je na povabilo Kmečke izobraževalne skupnosti iz Tinj danes obiskala avstrijsko Koroško. V okviru obiska se je udeležila zasedanja koordinacije Agraslomak, se srečala z županom in predsednikom Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov ter si ogledala Gospodarski center v Selah, so sporočili z ministrstva. "Na ministrstvu podpiramo prizadevanja in aktivnosti koordinacije in v tem obdobju aktivno pripravljamo prihodnje strateške politike, tudi s finančno perspektivo 2021-2027. Z vidika več držav je bilo izpostavljeno, da se tudi v okviru čezmejnih programov sodelovanja mora umestiti področje kmetijstva, saj za vse štiri države kmetijstvo predstavlja eno pomembnejših vsebin," je ob tem poudarila ministrica.

Družba KD Group je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 403.025 evrov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko jih je bilo predlani za 477.842 evrov. Potem ko je bilo čistega dobička predlani za 406.201 evrov, je družba lani zabeležila 6,94 milijona evrov izgube, je družba danes sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze.

V organizaciji Centra za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, se bodo na milanskem tednu oblikovanja v času, ko poteka 58. milanski pohištveni sejem Salone del Mobile, kot del skupinske razstave Ventura Future predstavili izbrani slovenski oblikovalci in neodvisni proizvajalci pohištva. Razstava z naslovom Odprti smo! bo na ogled od 9. do 14. aprila, so sporočili iz omenjenega centra.

Spar Slovenija bo v četrtek odprl prenovljeno trgovino v Kamniku. Investicija prenove je znašala 600.000 evrov in je zajemala predvsem osvežitev notranjosti trgovine skladno z novim konceptom, ki ga uvajajo v vse svoje trgovine. Supermarket Spar Kamnik se razprostira na skupaj 1074 kvadratnih metrih površine, za kakovostno ponudbo in prijetno nakupovalno vzdušje pa bo kot doslej skrbelo 23 zaposlenih, so sporočili iz družbe.

Dom starejših občanov Lenart je na svoji strehi postavil sončno elektrarno, s katero je znižal stroške obratovanja in okoljski odtis. Vse to dosegajo brez investicije, saj je breme naložbe in vzdrževanja v celoti prevzel investitor, družba SunContract. Kot so sporočili iz družbe, bo 250 kWp sončna elektrarna na Domu starejših občanov Lenart proizvedla približno 260 MWh letno in bo pokrila tretjino potreb doma po električni energiji. Ker je sončna elektrarna priključena na platformo SunContract, lahko tudi preostanek energije prek platforme kupujejo neposredno od proizvajalcev po nižji ceni, kot jo ponujajo tradicionalni ponudniki.

Addiko banka je dala na trg dišečo debetno kartico Mastercard, ki bo nadomestila običajno kartico tekočega računa. Z novo kartico bo omogočeno brezstično plačevanje doma in v tujini na več kot 44 milijonih prodajnih mest in varno spletno nakupovanje, so danes sporočili iz banke in dodali, da se s kartico lahko opravljajo vse bančne storitve.