c S
V UKC Ljubljana bo po odhodu Šabedra za tekoče posle začasno skrbel Teodor Žepič 28.03.2019 07:08 Ljubljana, 27. marca (STA) - Začasno vodenje UKC Ljubljana po imenovanju Aleša Šabedra za ministra za zdravje prevzema poslovni direktor pediatrične klinike Teodor Žepič, ki bo po pooblastilu opravljal tekoče posle predvidoma do naslednje seje sveta UKC Ljubljana. Seja je sklicana za torek, na njej pa bo svet imenoval vršilca dolžnosti generalnega direktorja.

Še pred tem se bo svet zavoda uradno seznanil s Šabedrovim odstopom z mesta generalnega direktorja. Postopek za izbiro novega direktorja s polnim mandatom pa bo, kot so napovedali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, začel na eni od prihodnjih sej.

Razpis za imenovanje novega generalnega direktorja bo v skladu z zakonom objavljen v sredstvih javnega obveščanja. Imenovana bo razpisna komisija, ki bo vodila razpisni postopek ter pregledala in ocenila prejete prijave. Po končanem izbornem postopku in predstavitvah na svetu zavoda pa bo ta sprejel sklep o imenovanju novega direktorja, ki bo začel veljati, ko bo soglasje k imenovanju podal še minister za zdravje.

Šabeder se je ob odhodu iz UKC Ljubljana zahvalil vsem sodelavkam in sodelavcem za odlično sodelovanje. Kot pravi, je v času vodenja osrednje slovenske bolnišnice spoznal, da ima slovensko zdravstvo veliko predanih in odločnih sodelavcev, ki si želijo ključnih sprememb, ki bodo nujne za razvoj celotnega sistema. "Skupaj smo začeli iskati rešitve, ki so se že začele kazati kot uspešne. Verjamem, da bo osrednja bolnišnica nadaljevala delo v tej smeri," so Šabedrove besede še navedli v UKC Ljubljana.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Jože Golobič pravi, da osebo, ki bo prevzela odgovornost za vodenje 8376 zaposlenih, čaka veliko izzivov. Po njegovih besedah je ključno, "da svet zavoda in novo vodstvo vztrajata na poti poslovne odločnosti, ki je bila začrtana v preteklem letu". Golobič pričakuje, da bo novo vodstvo nadaljevalo z optimizacijo poslovnih procesov, kar po njegovih besedah pomeni tudi nadaljnje velike pritiske. Meni pa, da "dolgoročni razvoj prinaša le odločno sodelovanje s poslovnimi partnerji ter odprtost za ideje zaposlenih".

Izziv, ki je bil ponujen Šabedru, vidi kot veliko priznanje za njegovo uspešno vodenje osrednje zdravstvene ustanove. "Tako hkrati obžalujem odhod dobrega partnerja, vendar vem, da to prinaša državi dobrega poznavalca razmer v našem zavodu," je po navedbah UKC še ponovil Golobič.

Šabeder je UKC Ljubljana kot generalni direktor vodil dobro leto. Na čelo te ustanove je prišel iz gospodarstva. Zdaj bodo v UKC Ljubljana morali iskati novega prvega moža. Pretekle izkušnje pa kažejo, da ne gre za lahko nalogo. Generalni direktorji v UKC Ljubljana so se v preteklih letih menjavali precej pogosto. Šabeder je bil 13. človek na čelu UKC Ljubljana v zgodovini in šesti v zadnjih desetih letih.