c S
Funkcionarji prispevajo za delovanje strank 28.03.2019 07:08 Ljubljana, 27. marca (STA) - Večina parlamentarnih strank predvideva, da funkcionarji, ki so izvoljeni z njihovo podporo, plačujejo višjo članarino ali namenjajo del plače za delovanje stranke. To je določeno z akti ali sporazumi. Taka praksa je torej utečena, ne pa tudi, da bi prvaki strank kaj od tega vzeli zase, kar je Gregor Preac očital Zmagu Jelinčiču. Ta očitke zanika.

V LMŠ so pojasnili, da pri njih članarino plačujejo le funkcionarji stranke, in sicer mesečno temu namenijo 1,5 odstotka od bruto plače.

V SDS poznajo t. i. funkcionarsko članarino, ki znaša pet odstotkov od plače. Plačujejo jo poslanci DZ in evropski poslanci, določena pa je po sporazumu, ki ga podpišejo poslanci s stranko. Tudi v aktih SD je predvideno, da poslanci DZ in evropski poslanci ter vladni funkcionarji za stranko dajejo pet odstotkov, in sicer od neto plače.

Letna članarina v Levici znaša 20 evrov. Članarine za poslance in poslanke pa so opredeljene v pravilniku o članarinah in so določene po progresivni lestvici, glede na prihodek. Članarina ne more znašati manj kot 10 odstotkov poslanske plače.

Po internem pravilniku NSi dajejo poslanci DZ in Evropskega parlamenta ter funkcionarji na lokalni ravni po pet odstotkov plače.

V SAB je članarina za funkcionarje različna glede na funkcijo. Je pa v vsakem primeru višja od navadne članarine, ki je 12 evrov.

V SMC pa je članarina za vse, tudi funkcionarje, 30 evrov letno, se pa lahko zmanjša ali oprosti plačila zaradi različnih osebnih okoliščin. So pa v SMC pojasnili, da je običajno, da večina funkcionarjev stranke tej redno donira.

Le v DeSUS so navedli, da poslanci plačujejo navadno članarino, ki znaša nekaj evrov.

Zadeva je postala aktualna po sporu med prvakom SNS Zmagom Jelinčičem in novinarjem Gregorjem Preacem. Preac je bil namreč možen kandidat za nosilca liste SNS na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, a so se v SNS nato odločili drugače. Preac je nato javno očital Jelinčiču, da mu je v osebnem pogovoru kot pogoj za nosilca liste dejal, da bi naj od plače kot morebitni evropski poslanec na mesec dajal 500 evrov za stranko in tisoč njemu osebno.

Za prvi del izjave je pred kamerami Jelinčič zadevo priznal. Kot je danes pojasnil za STA, tudi statut SNS določa, da mora vsak, ki pride na funkcijo, stranki mesečno dati določena finančna sredstva. Ni pa določeno, koliko. Ostro pa zanika, da bi denar zahteval zase. "Ali Preac ne razume ali pa laže. Jaz sem se hecal, češ da bo 1000 evrov obdržal on, ostalo pa dal nam, stranki," je zatrdil Jelinčič.

Na objave se je odzvala tudi policija, ki je zaznala sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj in bo v zvezi s tem primerom preverila konkretna dejstva in okoliščine. O zbranih obvestilih in ugotovitvah bo obveščala pristojno državno tožilstvo, so pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Jelinčič pravi, da ga policija še ni obiskala, prepričan pa je tudi, da bo po premisleku odstopila od "nepremišljenih dejanj". Prepričan je, da gre za nastavljeno zadevo.

Medtem se je oglasil tudi Preac, ki pravi, da se Jelinčič zdaj v medijih brani z žalitvami, da Preac nima potrebne izobrazbe. "Pa ve, da sem absolvent novinarstva s tridesetletno novinarsko prakso pri številnih slovenskih medijih, da govorim šest tujih jezikov, da sem tudi prevajal tujo poezijo v slovenščino, učil otroke po svetu v getih angleščino, pisal o svetovni in domači politiki, prepotoval velik del sveta, izdal osem knjig za otroke in odrasle ...".

"Pravi tudi, da sem zmedena osebnost (...) pa da nimam smisla za šalo, torej za šale o financah. Nekako ima celo prav: ne poznam šale, ko gre za podkupovanje in pritiske, kar lahko potrdijo vsi dosedanji moji uredniki in novinarski kolegi oziroma sodelavci," je zapisal v odzivu. Dodal je, da ima pri osebni zmedenosti Jelinčič delno prav: "Najbrž sem res moral biti začasno osebno zmeden, ko sem se odločil kandidirati na listi SNS oziroma iti v sodelovanje z gospodom Jelinčičem, za katerega je znano in mi je bilo znano, da hitro spreminja mnenja, obljube in dogovore, da je nezanesljiv, da njegova stranka skače iz enega tabora v drugega, da kupčka in da ji je načelnost tuja," je bil med drugim.

Preac ob tem ugotavlja, da je Jelinčič najbrž ugotovil, da ni pravi partner za njegove finančne kupčije, kako iz evropskih virov preko njega napajati sebe in stranko. "Vse, kar sem gospodu Jelinčiču obljubil, je bilo to, da se iz evropskih sredstev poslanca lahko pač financirajo le projekti, ki so iz strankinega programa, če so to projekti za širjenje domoljubja, tudi izdajanje knjig, ki promovirajo domoljubje, slovenskost, slovenski jezik, zavedanje pomena naroda in države kot zaščite naroda," je zapisal v odzivu.