c S
Šabeder novi minister za zdravje, Zajc prevzema okoljski resor 28.03.2019 07:37 Ljubljana, 27. marca (STA) - DZ je danes imenoval Aleša Šabedra na mesto ministra za zdravje in Simona Zajca na položaj ministra za okolje in prostor. Njuno kandidaturo je podprlo 49 poslancev, proti jih je glasovalo 20. Šabeder prihaja na ministrsko funkcijo s položaja generalnega direktorja UKC Ljubljana, Zajc pa je bil doslej državni sekretar na okoljskem ministrstvu.

Šabeder in Zajc sta kot nova člana vladne ekipe že prisegla pred DZ, da bosta spoštovala ustavni red, ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močni delovala za blaginjo Slovenije.

Novi minister za zdravje je v izjavi za STA takoj po glasovanju dejal, da je zadovoljen z izkazano podporo poslancev in da jo sprejema kot veliko odgovornost. Za prvega državnega sekretarja bo, kot je napovedal, predlagal Tomaža Pliberška.

Sicer namerava Šabeder nemudoma zavihati rokave. V četrtek se bo srečal s sodelavci na ministrstvu in opravil primopredajo s premierjem Marjanom Šarcem, ki je začasno vodil zdravstveni resor. Že v petek pa ga čakajo pogovori z zdravniki iz primarnega zdravstva.

Zajc je prav tako izrazil zadovoljstvo s podporo, ki so mu jo v glasovanju namenili poslanci. "Zadovoljen sem s podporo poslancev, še bolj pa bom, če bodo podprli tudi predloge zakonov, ki jih bomo v kratkem pripeljali v državni zbor," je po imenovanju dejal v izjavi za STA.

Za državna sekretarja je izbral dosedanjega državnega sekretarja Aleša Prijona in sodelavca na ministrstvu za okolje in prostor Marka Mavra. Želi si, da bi ju vlada potrdila že v četrtek in bi tako ekipa v polni zasedbi lahko začela z delom.

Novi zdravstveni in okoljski minister prihajata iz kvot LMŠ in SMC. V obeh strankah so prepričani, da so ponudili kandidata, ki dobro poznata svoje področje. Podporo so jima že v razpravi pred glasovanjem napovedali v koalicijskih strankah in v opozicijski SNS.

Šarec je pred glasovanjem v DZ poudaril, da je izbira Šabedra "pretehtana in tehtna". "Nisem iskal in tudi nisem hotel nekoga, ki bi sebe videl ali dojemal kot odrešenika. Verjemite mi, nikakor ni šlo za nepremišljenost ali hitenje. Prav nasprotno," je poudaril.

Spomnil je na Šabedrovo vodenje UKC Ljubljana. "Šabeder je videl drobovje čakalnih vrst in vzroke zanje. Zaveda se sistemskih hib in zakonskih pomanjkljivosti oziroma slabosti. Kot ekonomist pozna finance, kot menedžer delovanje, razume poslovanje, izvajal je sanacijo. Slišal je zaposlene. Izkusil je sindikate različnih poklicev. Najmanj zaradi vsega naštetega ima moje zaupanje," je dejal premier.

Glede okoljskega ministra pa je Šarec ponovil stališče, da je delo na resorju v minulega pol leta, ko je ministrstvo vodil Jure Leben, "vzorčen primer dobrega dela". Zasluge za to ni pripisal zgolj nekdanjemu ministru, pač pa celotni ekipi, še zlasti njenemu ožjemu delu. "In zato sem toliko bolj vesel predloga SMC, da je za naslednika Jureta Lebna predlagala njegovega državnega sekretarja, pristojnega za okolje, Simona Zajca," je poudaril.

Po letih nojevske drže, stihije, celo zanikanja so premiki na okoljskem ministrstvu vidni, je prepričan Šarec. "V Simonu Zajcu vidim nekakšno jamstvo, in sicer jamstvo za nadaljevanje in seveda dokončanje že začetega dela, za reševanje težav, ki bodo še vzniknile, ter za zagon začrtanih projektov," je izpostavil.

Poslanci so v razpravi pred glasovanjem poudarjali, da tako Šabeder kot Zajc zasedata zahtevna resorja. Robert Pavšič (LMŠ) je izpostavil, da gre za "najbolj vroči ministrski mesti", Ljudmila Novak (NSi) pa je vladni koaliciji čestitala, da je sploh našla kandidata, ki sta pripravljena prevzeti tako odgovorni ministrstvi.

Šabeder je na funkciji ministra za zdravje zamenjal Sama Fakina, ki je 8. marca Šarca obvestil, da odstopa zaradi zdravstvenega stanja, skupaj z njim pa je mandat prenehal tudi državni sekretarki Pii Vračko. Zdravstveni resor je v vmesnem času vodil premier.

Zajc pa je na ministrski funkciji zamenjal Lebna, ki je 26. februarja ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkov v zvezi z naročilom makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper. Vlada Mira Cerarja je maketo marca lani postavila v Kopru, Leben pa je bil vodja tega projekta. Vse očitke je sicer zanikal, a sta s premierjem ugotovila, da bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej.

Šabedra čaka zahtevno delo, kažejo izjave predstavnikov zdravniške zbornice, zdravniških sindikatov in združenja zdravstvenih zavodov. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek - Travnik je ocenila, da bo njegova usmeritevbolj jasna, ko bodo znana imena državnih sekretarjev.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je izpostavil občutek, da Šabeder ključnih problemov, ki so jih povzročile spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, zakona o zdravniški službi in zakona o pacientovih pravicah v prejšnjem mandatu, ne pozna. In tudi ne rešitev, pri čemer pa so mu pripravljeni pomagati, če bo želel njihovo sodelovanje.

Podobno predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič meni, da bo uspeh ministra odvisen od tega, v kolikšni meri bo lahko sprejel ukrepe, ki ne bodo v skladu s koalicijsko pogodbo. Tudi direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar je izpostavil, da noben minister sam ne more razrešiti vseh težav v zdravstvenem sistemu, ampak je za to potrebno poenotenje na strani vlade.

V okoljskih nevladnih organizacijah medtem upajo, da se bo tudi po imenovanju novega ministra za okolje in prostor Zajca nadaljeval začeti dialog z njimi. "Sodeč po nastopu na zaslišanju lahko od novega ministra pričakujemo predvsem nadaljevanje projektov, ki so bili zastavljeni pod prejšnjim vodstvom," je povzel Andrej Gnezda z Umanotere. Ali bo prišlo tudi do njihove dejanske realizacije v doglednem času, pa je v prvi vrsti odvisno od samega Zajca.

"Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo biti najbolj močan glas in tudi motor političnih dejanj, katerih posledica bo dejansko zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Upamo, da bo okoljski minister protiutež ekonomskih interesov in energetskih mastadontov, ki vklenjajo Slovenijo v stare fosilne vzorce," pa so poudarili v Greenpeaceu.