c S
Šabeder za državnega sekretarja predlaga Tomaža Pliberška 28.03.2019 07:27 Ljubljana, 27. marca (STA) - Novi minister za zdravje Aleš Šabeder je takoj po današnjem imenovanju v DZ v izjavi za STA povedal, da bo za prvega državnega sekretarja predlagal Tomaža Pliberška. Napovedal je tudi, se bo v četrtek srečal s sodelavci na ministrstvu in opravil primopredajo s premierjem Marjanom Šarcem, ki je začasno vodil zdravstveni resor.

Kot so za STA pojasnili Šabedrovi sodelavci, je Pliberšek po izobrazbi doktor znanosti s področja gradbeništva. Zdaj je zaposlen kot direktor občinske uprave v Radencih, prej pa je bil direktor uprave na občini Naklo. Pred leti je bil tudi visokošolski sodelavec na mariborski univerzi.

Že v petek se bo minister Šabeder srečal z zdravniki iz primarnega zdravstva. Sicer je dejal, da je zadovoljen z izkazano podporo poslancev in da jo sprejema kot veliko odgovornost.

DZ je na današnji seji imenoval Šabedra za ministra za zdravje ter Simona Zajca za ministra za okolje in prostor. Njuno kandidaturo je podprlo 49 poslancev, proti jih je glasovalo 20.

Šabeder prihaja na ministrsko funkcijo s položaja generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, Zajc pa je bil doslej državni sekretar na okoljskem ministrstvu.