c S
Vlada morda že danes o davčni razbremenitvi regresa 28.03.2019 07:53 Vlada bi utegnila že danes razpravljati o predlogu za davčno razbremenitev regresa. Ta točka sicer ni uvrščena na dnevni red vladne seje, a je povsem mogoča njegova razširitev. Na ministrstvu za finance si namreč želijo, da bi bil davčno razbremenjen že letošnji regres.

Ekonomsko-socialni svet je prejšnji teden soglašal, da se davčna razbremenitev regresa s ciljem čimprejšnjega sprejema izvzame iz paketa davčnih sprememb. Minister za finance Andrej Bertoncelj je ob tem sicer opozoril, da ni nobenih zagotovil, da bodo zaposleni višje prejemke lahko prejeli že letos.

Ker je davčno leto 2019 že v teku in so nekateri regrese že izplačali ali jih še bodo, je do sprejetja sprememb zakonodaje v DZ sicer treba spoštovati veljavno zakonodajo, toda na ministrstvu si želijo, da bi bil davčno razbremenjen že letošnji regres.

Po predlagani davčni reformi regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino, bi bil pa poleg tega še v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov (sedaj do višine 70 odstotkov). To pomeni, da bi delavec regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače, prejel v celoti.

Po novem bi bilo izplačilo zaposlenemu, ki bi prejel regres v višini 1184 evrov (70 odstotkov povprečne bruto plače 1692 evrov, ki je sedaj oproščen plačila prispevkov), višje za 243 evrov. Izplačilo regresa zaposlenemu z minimalno plačo in regresov v višini povprečne bruto plače bi bilo višje za 190 evrov, so izračunali na ministrstvu.

Ljubljana, 28. marca (STA)
Foto: STA