c S
Odstopila direktorica Zdravstvenega doma Ajdovščina 27.03.2019 14:49 Ajdovščina, 27. marca (STA) - Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina Boža Ferfolja je svetu zavoda nepričakovano poslala svojo odstopno izjavo, je za STA danes povedal ajdovski župan Tadej Beočanin. Svoje odločitve Ferfoljeva sicer ni želela komentirati. Sicer pa so od svojih preklicov nadurnega dela odstopili družinski zdravniki, ki bodo še naprej dežurali.

Občina Ajdovščina je kot ustanoviteljica ZD Ajdovščina skupaj z direktorico Božo Ferfolja iskala rešitev po tem, ko so nekateri zdravniki družinske medicine v četrtek umaknili soglasje za delo preko rednega delovnega časa.

Zdravniki pa bodo kljub drugačni napovedi še naprej opravljali dežurstva in delo v službi nujne medicinske pomoči. Pogovori so potekali tudi z zdravnicami in zdravniki, ki so pogoje za upokojitev že izpolnili ali jih bodo v letošnjem letu. Nekateri med njimi so pripravljeni še naprej opravljali svoje delo. Prav tako je vodstvu uspelo pridobiti manjkajoče specialiste - pulmologa in ginekologinjo.

"Največja skrb je bila seveda namenjena umiku soglasja za nadurno delo sedmih zdravnikov družinske medicine, kar bi po uveljavitvi njihovega umika soglasja po 20. aprilu lahko resno poslabšalo zdravstveno oskrbo občanov. Vendar se to ne bo zgodilo, saj bodo družinski zdravniki še naprej opravljali nadure," je povedal Beočanin.

Po premisleku in pogovoru je soglasje za strokovno vodenje zavoda podala Martina Terbižan Rupnik, potem ko je pred časom s tega mesta že odstopila.

Tako strokovni svet kot svet zavoda ZD Ajdovščina se bosta sestala prihodnji teden. Tedaj bodo tudi oblikovali predlog za razpis za novega direktorja ZD Ajdovščina.

"Jaz razloga ne bi iskal v samih težavah ZD Ajdovščina, ampak je prišlo dejansko do točke, kjer se je tudi sama odločila, da se umakne," je odločitev direktorice komentiral ajdovski župan.

V četrtek popoldan se je nekaj zdravnikov družinske medicine ZD Ajdovščina odločilo za umik soglasja za delo preko rednega delovnega časa. Ker je povprečna starost teh zdravnikov visoka, nekateri so tik pred upokojitvijo, se je ZD Ajdovščina znašel pred veliko težavo zagotavljanja zadostnega števila zdravnikov občanom ajdovske in vipavske občine.