c S
Sindikati opozarjajo na anomalije pri plačevanju poklicnega zavarovanja 27.03.2019 14:14 Ljubljana, 27. marca (STA) - Delodajalci v cestnem prometu in Luki Koper so po oceni Konfederacije sindikatov 90 Slovenije zaradi neplačevanja poklicnega zavarovanja voznikom avtobusov in luškopristaniškim delavcem "profititali približno eno mesečno plačo letno na zaposlenega". V sindikatu in Društvu delavska svetovalnica vlado pozivajo k sistemski rešitvi tega problema.

Ta tematika je bila v preteklosti izrazito zanemarjena, zato je tudi prišlo do anomalij, je na novinarski konferenci izpostavil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Kot je dodal, je cestni potniški promet v leporečju dejavnost prihodnosti.

"Vse evropske države govorijo isti jezik, da je treba avtomobile v celoti spraviti iz mestnih jeder, da je treba živeti in dihati eko in vsi po vrsti dajejo izrazit poudarek na cestni potniški promet. Za nas je zelo sporno, da so šli v tej dejavnosti, ki je državnega pomena, delodajalci popolnoma samovoljno v prenehanje poklicnega zavarovanja," je poudaril Volf.

V poklicno zavarovanje se sicer pod pogoji pokojninske zakonodaje lahko vključijo zavarovanci, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela, in tisti zavarovanci, ki opravljajo dela, ki jih po določeni starosti ni možno več uspešno opravljati.

Komisija Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je po tem, ko je leta 2013 začela veljati nova zakonodaja s tega področja, ob ogledu delovnih mest avtobusih voznikov potrdila, da je za njihovo vključitev v ta sistem pogoj najmanj 60.000 prevoženih kilometrov letno, je med drugim izpostavil Volf in pojasnil, da takšno kilometrino vozniki primestnih in mestnih linij ne dosežejo. Po njegovih besedah je tudi analiza delodajalcev pokazala, da ti vozniki letno opravijo največ 30.000 kilometrov.

Volf je spomnil na tožbo voznikov avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in dejal, da imajo tudi na sindikatu pripravljenih 250 tožb, ampak njihov cilj ni, da bi zasuli delovna sodišča, ampak pozivajo državo, naj zadevo sistemsko uredi. Delovno sodišče v Ljubljani je lani sicer presodilo, da je bila odločitev LPP, ki je leta 2013 prenehal plačevati poklicno zavarovanje voznikom, pravno neutemeljena.

Goran Lukić iz Društva delavska svetovalnica je opozoril še na luškotransportne delavce, ki so zaposlenih pri t.i. izvajalcih pristaniških storitev (IPS) znotraj delovišča Luke Koper.

Kot je poudaril, se je ta model izvajalcev pristaniških storitev znotraj Luke Koper začel izvajati v 90. letih, v skladu z njim pa so najtežja dela predala zunanjim izvajalcem, "velika večina teh delovnih mest pa se imenuje luškotransportni delavci".

"V vseh teh letih po javno razpoložljivih podatkih nobeden izmed tako imenovanih izvajalcev pristaniških storitev ni podpisal pogodbe s Kadom, na podlagi katere bi se plačevali prispevki za poklicno zavarovanje," je opozoril Lukić.

Po Lukićevih besedah je takšnih delavcev, ki bi morali imeti plačano poklicno zavarovanje, na stotine. "Ali imajo delavci pri teh IPS poklicno zavarovanje? Očitno ne," je ponovil. Luko Koper, ki je po njihovem prepričanju soodgovorna za nastalo situacijo, so večkrat pozvali, da morajo od reagirati v najkrajšem možnem času.

"Prepričani smo, da je kar nekaj delavcev, ki še vedno delajo kot luškotransportni delavci znotraj delovišča Luke Koper prek IPS, pa so že izpolnili pogoje za upokojitev," je še dejal Lukić.

Prvi mož KS 90 Peter Majcen je dodal, da so delodajalci v cestnem prometu in Luka Koper, ker poklicnega zavarovanja niso plačevali, "profitirali približno eno mesečno plačo letno na delavca. Kot je poudaril, gre za ogromen problem, od vlade pa pričakujejo, da ga bo čim prej rešila.