c S
V sojenju za smrt jeseniškega brezdomca še vedno čakajo pričanje soobtoženega 27.03.2019 14:14 Kranj, 27. marca (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zakoncema Francu in Glorii Kleindienst, ki jima obtožnica očita povzročitev posebej hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je lani v bivalniku za brezdomce na Jesenicah umrl njun znanec. Zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov je bilo pričanje soobtoženega prestavljeno.

Sodnica Andrijana Ahačič je danes nameravala zaključiti sojenje zakoncema Kleindienst. Izrečena sedemletna zaporna kazen za njunega soobtoženega Alena Lovića, ki je krivdo na kranjskem sodišču januarja letos priznal, je namreč po nedavni odločitvi višjega sodišča postala pravnomočna. Tako bi bil Lović danes, kot še zadnja priča v dokaznem postopku, lahko zaslišan.

Vendar zaradi kadrovskih težav pravosodnimi policisti Lovića danes niso pripeljali na kranjsko okrožno sodišče iz zapora na Dobu, kjer prestaja zaporno kazen. Sodnica je bila tako primorana razpisati nov narok 12. aprila in kot rezervo še narok 17. aprila. Takrat so predvideni le še zaslišanje Lovića, zaključne besede tožilstva in obrambe ter izrek sodbe.

Na današnji obravnavi je sodnica prebrala še zadnje v vrsti listinskih dokazov, in sicer analizo bioloških sledi na oblačilih in obutvi obtoženih ter na kraju dejanja. Analiza je pokazala sledove krvi žrtve na oblačilih oziroma čevljih vseh treh obdolžencev, prav tako pa tudi sledi, da so bili vsi trije obdolženci prisotni na kraju dogodka.

Tožilstvo zakonca Kleindienst in Lovića bremeni, da so septembra lani v sostorilstvu pretepli svojega 36-letnega znanca, ki je bival v zabojniku za brezdomce na Jesenicah. Hudo ranjenega so ga pustili v bivalniku, kjer ga je šele naslednji dan mrtvega našel oskrbnik.

Lović je na predobravnavnem naroku kaznivo dejanje priznal, a izpostavil, da je deloval pod vplivom alkohola in Kleindienstovih. Nasprotno Kleindienstova trdita, da je žrtev pretepal le Lović in da sta sama nameravala poklicati pomoč.

Pokojni in obdolženci so bili dobri znanci, njihov odnos pa naj bi pogosto prehajal od prijateljskega k sovražnemu in nazaj. Na tragični dan so se po ugotovitvah tožilstva v nastanitvenem objektu sprli. Med njimi je naprej prišlo do prepira in potem še do pretepa, v katerem je pokojni utrpel udarce in kar 65 brc.

Obdolžene, ki so v priporu vse od lanskega septembra, je tožilstvo sprva bremenilo kaznivega dejanja uboja v sostorilstvu, vendar ker ni bilo izkazanega namena, da so želeli oškodovanca ubiti, jim sedaj očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, za kar je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.