c S
Na Hrvaškem hišne preiskave v primeru Uljanik 27.03.2019 07:18 Zagreb/Pulj, 26. marca (STA) - Hrvaški policisti izvajajo hišne preiskave v domovih in pisarnah osumljenih malverzacij pri prestrukturiranju ladjedelnice Uljanik v Pulju, poroča regionalna televizija N1, ki se sklicuje na vire iz protikorupcijskega urada in tožilstva na Reki. Gre za del kriminalistične preiskave proti 12 osebam, večinoma bivšim članom uprave Uljanik grupe.

Med policijsko operacijo, ki se je začela zgodaj zjutraj, so prijeli 12 oseb, je potrdilo hrvaško notranje ministrstvo. Napovedali so, da bodo hišne preiskave potekale ves dan. V operaciji sodeluje več kot 100 policistov.

Hrvaški mediji so poročali, da so policisti preiskali hišo in prijeli dolgoletnega predsednika uprave puljskega Uljanika Antona Brajkovića, ki je odstopil s položaja leta 2013, potem ko je vodil Uljanik sedem let.

Poleg Brajkovića je bilo videti, da so v prostore reške policije privedli tudi njegovega naslednika na mestu predsednika uprave Uljanika Giannia Rossando, ki je bil na čelu skupine do lanske jeseni. Pridržali so tudi aktualnega predsednika uprave reške ladjedelnice 3. maj Maksimilijana Percana. Med prijetimi je prav tako več bivših direktorjev drugih družb iz Uljanik grupe kot tudi direktor ladijske družbe Uljanik plovidba Dragutin Pavletić.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil, da prijeto dvanajsterico sumijo, da je oškodovala ladjedelnico in državni proračun za več kot milijardo kun (135 milijonov evrov).

Medtem delavci Uljanika v Pulju zaradi negotove usode ladjedelnice stavkajo že šesti dan. Zahtevajo izplačilo zaostalih plač in prestrukturiranje družbe. Nasprotujejo stečaju, ki so ga nekateri hrvaški ministri že napovedali kot rešitev za krizo v največji hrvaški ladjedelnici. Predstavniki sindikatov so za sredo napovedali obisk pri hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, od katere pričakujejo pomoč.

Hrvaška vlada javno še ni napovedala dokončne odločitve o usodi Uljanika. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek povedal, da vlada obravnava predvsem možnosti za prestrukturiranje Uljanika, a tudi "druge rešitve".

Sodišče za gospodarske zadeve na Reki bo v četrtek znova odločalo o stečaju 3. maja, medtem ko bo sodišče v Pazinu v petek odločalo o stečaju Uljanika.