c S
Dars in slovenjgraška občina še o priključevanju obvoznice na hitro cesto 27.03.2019 07:18 Slovenj Gradec, 26. marca (STA) - Mestna občina Slovenj Gradec, ki bi rada čim prej pristopila k umeščanju v prostor in projektiranju južne obvoznice, se z Darsom še ni dogovorila, na kakšen način in kje točno se bo mestna južna obvoznica priključila na hitro cesto Velenje-Slovenj Gradec. Predvidoma prihodnji teden bo nov usklajevalni sestanek med predstavniki Darsa in občine.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler upa, da bodo na tem sestanku dokončno dorekli, na kakšen način urediti priključek južne obvoznice na hitro cesto.

Kot je medijem dejal danes ob robu obiska zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika v Slovenj Gradcu, razume državne ustanove, katerih prioriteta mora biti zagotavljanje varnost v cestnem prometu, a je hkrati izpostavil stališče občine, ki želi z umestitvijo trase južne obvoznice ohraniti možnost razvoja občine in ohranjati kmetijska zemljišča.

Upa, da bodo na sestanku zadeve dorekli in da bo občina lahko pristopila k umeščanju južne obvoznice v občinski prostorski načrt. Na občini si glede na prometne napovedi želijo, da se južna obvoznica zgradi hkrati z odsekom hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec jug, saj bi se s tem promet na hitro cesto priključeval prek južne obvoznice in ne skozi strnjena naselja.

"Zaradi kompleksnosti reševanja priključevanja južne obvoznice Slovenj Gradca na hitro cesto smo trenutno v fazi usklajevanja termina skupnega sestanka z Mestno občino Slovenj Gradec, ki bo predvidoma v prvem tednu aprila," pa so na vprašanja o zadnjem odgovoru slovenjgraški občini in glede stanja priključevanja južne obvoznice na hitro cesto za STA sporočili iz Darsa.

Dars je namreč investitor gradnje hitre ceste do Koroške, ki bi se po napovedih na treh lokacijah na odseku Velenje-Slovenj Gradec jug lahko začela graditi že konec letošnjega leta. Zaključek gradnje hitre ceste do Slovenj Gradca je predviden v letu 2024.

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na zadnji seji prejšnji teden potrdili predinvesticijsko dokumentacijo za južno mestno obvoznico, po katerem je vrednost naložbe ocenjena na 6,1 milijona evrov (z DDV). Občina načrtuje, da bo traso južne obvoznice v občinski prostorski načrt umestila do konca marca 2020. Sredstva za projektiranje južne obvoznice so predvidena v okviru projektov iz dogovora za razvoj regije.