c S
OZS za polno pokojnino obrtnikom, ki še želijo opravljati dejavnost 27.03.2019 07:18 Ljubljana, 26. marca (STA) - Upravni odbor OZS je na današnji seji ocenil, da predlagano prejemanje 50-odstotne pokojnine prva tri leta po upokojitvi za obrtnike in podjetnike, ki želijo opravljati dejavnosti, ni sprejemljivo. "Obrtniki in podjetniki, ki želijo po upokojitvi opravljati dejavnost, imajo pravico do polne pokojnine," so poudarili.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je na seji upravnega odbora izpostavil, da so si obrtniki in podjetniki pokojnino prislužili s svojim delom, zato jim pripada v celoti. "To je bila vseskozi naša zahteva in pri tem bomo vztrajali," je, kot so sporočili z zbornice, poudaril Meh.

Upravni odbor zbornice se je zavzel za to, da upokojeni obrtniki, ki nadaljujejo s svojo dejavnostjo, plačujejo primerne prispevke, in sicer takšne, ki jim omogočajo normalno poslovanje.

Člani upravnega odbora OZS so obravnavali tudi druge pokojninske spremembe, ki so jih pripravili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Ob tem so opozorili, da mora obstajati varovalka, da lahko delodajalec z delavcem, ki izpolni pogoje za upokojitev, prekine delovno razmerje. Te varovalke namreč v trenutnih predlogih ni.

"Člani upravnega odbora OZS še predlagajo, da se odmerni odstotek pri moških in ženskah izenači na 63 odstotkov v roku enega leta, ne v roku šestih let," so izpostavili.

Kritični so tudi do novosti za registrirane brezposelne, predlaganih s spremembo zakona o urejanju trga dela. "Glede na trenutno stanje na trgu dela, kjer se gospodarstvo sooča s hudim pomanjkanjem delovne sile, obrtniki in podjetniki ne podpirajo povečanja pravic oz. ugodnosti za brezposelne," so poudarili.

Ministrstvo s spremembami zakona o urejanju trga dela namerava med drugim zvišati najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost, hkrati pa podaljšati zavarovalno dobo, ki je potrebna za izplačilo nadomestila, in skrajšati obdobje prejemanja nadomestila za starejše od 55 let.

Upravni odbor zbornice je obravnaval tudi predloge za spremembo davčne zakonodaje. Kot so izpostavili, podpirajo razbremenitev stroškov dela, da bodo delavci dobili višje neto plače, ne podpirajo pa dviga davka od dohodkov pravnih oseb in višanja obdavčitve dohodkov iz kapitala.

Strinjajo se z minimalno obdavčitvijo podjetij, a ne s predlaganimi petimi odstotki, temveč si želijo triodstotno obremenitev.

"Prepričani so tudi, da je treba poenostaviti postopke za pridobivanje olajšav za raziskave in razvoj, da bodo dosegljive tudi za manjša podjetja. Olajšave bi morali razširiti tudi na investicije v razvoj in izgradnjo objektov," so še navedli na OZS.