c S
Na kratko iz gospodarstva 27.03.2019 07:18 Ljubljana, 26. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Predsednik upravnega odbora finančne družbe KD Group Aleksander Sekavčnik je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočil, da je družba Caranthania Investments, tesno povezana z njim, 21. marca prodala 50.240 delnic KD Group v skupni vrednosti 4,3 milijona evrov. Dan prej je njegov namestnik Matija Gantar sporočil, da sta on in njegova družba Vila Zahod prodala delnice v skupni vrednosti približno 58.300 evrov.

Strokovni sodelavci Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so po pregledu prevzemne ponudbe in prospekta za odkup delnic družbe Železar Štore, objavljene 20. marca, ugotovili precejšnje razhajanje med ponujeno prevzemno ceno in možno vrednostjo naložb. Kot so sporočili iz VZMD, prevzemniki Strokom Štore, Marjan Mačkošek in Tomaž Subotič ponujajo vsega 4,82 evra za delnico. Ob tem opozarjajo na možnost, da bi v primeru velikega odziva malih delničarjev oz. sprejetja podane ponudbe prevzemnik lahko za enako nizko ceno izpeljal tudi iztisnitev oz. razlastitev vseh preostalih malih delničarjev, ki se za sprejem ponudbe ne bodo odločili.

Nadzorni svet družbe Vipa Holding je na dopisni seji, ki je bila zaključena danes, ustanovil tričlansko revizijsko komisijo, ki jo sestavljajo predsednica komisije Nataša Češčut, Metka Gobec kot zunanja strokovnjakinja in član Tomaž Juvan.

Ljubljanska borza je objavila, da bo s 1. aprilom veljala nova minimalna velikost ponudbe v lotih za vrednostne papirje, za katere se izvaja vzdrževanje likvidnosti. Gre za delnice Krke, Petrola in Zavarovalnice Triglav, ki so tudi strukturno najpomembnejše v indeksu SBI TOP. Minimalna velikost ponudbe za delnice Krke je 200 lotov, za delnice Petrola 50 lotov in za delnice Zavarovalnice Triglav 350 lotov. Borza je objavila tudi novo dokončno razvrstitev vrednostnih papirjev v načine trgovanja, ki se začne uporabljati s 1. aprilom.