c S
Evropske borze končale s pozitivnim predznakom 27.03.2019 07:35 London/Frankfurt/Pariz, 26. marca (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje končale s pozitivnim predznakom. Vlagatelji namreč upajo, da se bo britanski premierki Theresi May uspelo izogniti brexitu brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nafta se je podražila, evro pa v primerjavi z dolarjem izgubil na vrednosti.

Pozitivno na gibanja na evropskih kapitalskih trgih vpliva upanje vlagatelje na brexit brez dogovora. Britanski parlament je namreč v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu. Tako naj bi parlament v sredo opravil več glasovanj o različnih možnostih glede brexita; omenjajo se "mehkejši brexit", drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je v primerjavi s ponedeljkom pridobil 0,58 odstotka vrednosti. V Parizu se je indeks CAC 40 zvišal za 0,89 odstotka, v Frankfurtu indeks DAX za 0,64 odstotka in v Londonu indeks FTSE 100 za 0,26 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI oblikoval 0,90 odstotka nad izhodiščem, na Dunaju je indeks ATX zabeležil 0,68-odstotno rast, v Milanu pa je indeks FTSE MIB pridobil 0,38 odstotka vrednosti.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo, potem ko je med vlagatelji popustila zaskrbljenost pred padcem ameriškega gospodarstva v recesijo v prihodnjih dveh letih. Tehnološki indeks Nasdaq je približno tri ure pred koncem trgovanja 0,77 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,60 odstotka, industrijski indeks Dow Jones pa 0,51 odstotka vrednosti.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1281 dolarja, kar je 0,30 odstotka manj kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1291 dolarja (v ponedeljek pri 1,1325 dolarja).

Na naftnem trgu so medtem pozitivna gibanja. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 59,90 dolarja, kar je 1,08 dolarja več kot v ponedeljek. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 60 centov na 67,41 dolarja.