c S
Zadković po burni razpravi umaknil predlog piranskega proračuna 27.03.2019 07:35 Piran, 26. marca (STA) - Po burni, skoraj peturni razpravi in po tistem, ko je postalo jasno, da predlog piranskega občinskega proračuna v drugem branju ne uživa zadostne podpore, je župan Đenio Zadković izkoristil poslovniško možnost in predlog umaknil z dnevnega reda današnje seje. Svetniki so nato soglasno potrdili sklep o začasnem financiranju občine.

Da bi se na današnji seji utegnilo zaplesti, je že v ponedeljek nakazal sam župan z objavo na družbenih omrežjih, v kateri je med drugim nakazal na možnost odstopa, če proračun ne bi bil sprejet. Sama razprava o predlogih za dopolnitev proračunskega dokumenta pa je poleg nezadovoljstva večine svetniških skupin nakazala tudi na razkol znotraj županovega Gibanja za občino Piran (GZOP), sicer največje posamične skupine v občinskem svetu.

"Ugotavljam, da se kljub obljubam zgodovina ponavlja," je tako povzel Davorin Petaros (GZOP) in izrazil dvom, da se občinskemu svetu predlaga v sprejem proračun, za katerega ne vedo, ali sploh odraža potrebe občanov.

Sami predlagani amandmaji na skoraj 31 milijonov evrov težak proračunski dokument in razprava o njih so pokazali, da se vsaj po mnenju večine svetnikov nesorazmerno veliko denarja namenja za nekatere, tudi od prejšnjega občinskega vodstva "podedovane" projekte, kot sta dom vodnih športov v Portorožu in zdravstveni dom Lucija, zmanjka pa jih za druge, kot denimo za sanacijo vrtca Morje ali popravilo občinskih cest.

Po večurni razpravi je nato župan napovedal, da uveljavlja pravico do umika predloga proračuna. A tudi ta predlog je pustil precej dvomov, zlasti zaradi nejasnosti, ali oz. v kakšnem obsegu bo ob ponovnem sprejemanju dokumenta možno vplivati na posamezne postavke glede na to, da so svetniki danes opravili razpravo in tudi že glasovali o amandmajih. Ob povišanih tonih je župan Zadković vmes celo preklical umik proračuna z napovedjo, da bo na glasovanje vezal zaupnico na svoj mandat, a se je nato po premoru vendarle premislil.

Občina Piran torej zdaj vstopa v obdobje začasnega financiranja, po nekaterih napovedih pa bi občinski svet o novem predlogu proračuna, ki bi upošteval danes zbrane predloge, lahko odločal čez približno mesec dni.