c S
Novi znaki ohlajanja nemškega gospodarstva 26.03.2019 13:31 München, 26. marca (STA) - Iz nemškega gospodarstva prihajajo novi znaki ohlajanja. Raziskavi münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo sta pokazali, da so se pričakovanja v izvoznem sektorju poslabšala na najnižjo raven od oktobra 2012, torej v času dolžniške krize v evrskem območju, indeks zaposlovanja v nemških podjetjih pa je padel najnižje po marcu 2017.

Indeks, ki meri pričakovanja pri nemških izvoznikih - Nemčija je eden največjih svetovnih izvoznikov, na nemški izvoz pa so posredno vezana tudi številna slovenska podjetja iz predelovalnega sektorja - je s februarskih 7,2 točke marca upadel na 1,4 točke, kar je najmanj od oktobra 2012. Lani v tem času je bil še pri 16,3 točke.

"Upočasnjevanje rasti globalnega gospodarstva povzroča težave za nemški izvozni sektor," je ob tem zapisal predsednik Ifa Clemens Fuest.

Občutno je bilo poslabšanje pričakovanj predvsem v ključnem avtomobilskem sektorju pa tudi v kovinskopredelovalni industriji. V obeh pričakujejo upad izvoza. Stagnacijo napovedujejo v strojni industriji, nadaljnjo rast pa si na drugi strani obetajo v kemični in elektro industriji.

Nemška podjetja so medtem vse bolj previdna tudi pri zaposlitvenih namerah. Ifov indeks zaposlovanja je tako marca upadel na 101,6 točke, kar je 1,3 točke manj kot februarja in najmanj po marcu 2017. V inštitutu tako napovedujejo nadaljnjo upočasnitev rasti zaposlovanja v nemškem gospodarstvu.

Najbolj izrazit je upad namer po novih zaposlitvah v predelovalnem sektorju, kjer je vrednost kazalnika zdrsnila celo v negativno območje, to pa se po navedbah Ifa kaže že tudi v dejansko slabših zaposlitvenih gibanjih. Nekoliko slabša so tudi pričakovanja glede zaposlovanja v gradbeništvu, a tam nadaljevanje rasti obsega gradbenih del še vedno zahteva novo delovno silo.

Nekoliko nižja bo rast zaposlovanja tudi v storitvah, še naprej pa je krepka rast zaposlovanja v trgovini na drobno in debelo.

Kljub slabšim pričakovanjem so razmere na trgu dela v Nemčiji še naprej ugodne, brezposelnost pa naj bi tudi letos navzlic pričakovani občutno nižji gospodarski rasti nadalje upadala.