c S
V Mariboru začenjajo z energetsko sanacijo javnih stavb 26.03.2019 13:18 Maribor, 26. marca (STA) - Mariborska občina se je letos v obliki javno-zasebnega partnerstva lotila energetske sanacije 24 javnih stavb v mestu. V sklopu projekta bo zagotovila dva milijona evrov, 3,7 milijona evrov bo načrpala kohezijskih sredstev, pet milijonov evrov pa bo kot zasebni partner zagotovil Petrol. Po sanaciji naj bi letno prihranili do 400.000 evrov.

Kot so danes sporočili iz Mestne občine Maribor, bodo v sodelovanju z zasebnim partnerjem energetsko sanirali enajst osnovnih šol, deset vrtcev, občinsko upravno stavbo, ledno dvorano in dvorano Tabor.

Projekt bo izveden po principu javno-zasebnega partnerstva v 15-letnem koncesijskem obdobju. Zasebni partner investira v energetsko prenovo objekta in zagotavlja določene prihranke ob enakem ali višjem udobju v prostorih, javni partner pa ga s temi prihranki v pogodbeni dobi poplača.

Pogodbo s Petrolom je sicer že lani podpisala prejšnja mestna oblast, v skladu z njo pa bo ta 14 objektov celovito energetsko obnovil. Mestna občina je skupaj s Petrolom že začela z izvajanjem in vzpostavljanjem delovnih stikov z uporabniki stavb, ravnatelji, hišniki in drugim osebjem, ki bodo skrbeli za izvedbo na terenu.

Na uvodnih sestankih so uporabnikom stavb predstavili vse aktivnosti in splošen potek izvedbe projekta ter opravili popise posameznih del, da lahko ti izrazijo svoje pripombe in morebitne izboljšave. Določili so skupino za nadzor projekta, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij.

Ob tem so si projektanti že ogledali stavbe, začela se je tudi izdelava projektnih dokumentacij, izvajalec pa je opravil natančen popis del. Pripravljalna dela so začeli na osnovnih šolah Angela Besednjaka, Franca Rozmana Staneta, Rada Robiča Limbuš in Martina Konšaka.

Z Zavodom za varovanje kulturne dediščine se usklajujejo tudi glede določenih dodatnih sanacijskih del na stavbah, ki bi jih bilo smiselno izvesti skupaj s sanacijo.

Kot ob tem dodajajo na mariborski občini, naj bi po zaključeni energetski sanaciji letno prihranili do 400.000 evrov. Med drugim računajo na zmanjšanje porabe električne energije za skoraj 5000 megavatnih ur, zmanjšanje tekočih stroškov vzdrževanja in emisij ogljikovega dioksida ter izboljšanje delovnih pogojev.

Projekt je zaradi obširnega nabora sicer razdeljen na dva sklopa. Ob celoviti sanaciji 14 objektov, za katere je bilo mogoče pridobiti nepovratna kohezijska sredstva, bodo v drugem sklopu, ki zajema prenovo desetih objektov, v nekaterih objektih izvedli sanacijo sistemov ogrevanja in prezračevanja, hladilnega sistema za pripravo ledu in sistema učinkovite razsvetljave.