c S
Pipistrel v 30 letih izdelal tisoč letal iz družine Sinus/Virus 26.03.2019 12:59 Ajdovščina, 26. marca (STA) - Proizvajalec jadralnih letal Pipistrel je praznovanje 30-letnice podjetja obeležil s številnimi pomembnimi mejniki. Med njimi je tudi izdelava tisočega letala iz družine Sinus/Virus. Ta dogodek so v družbi obeležili s slovesnostjo, obenem pa je generalni direktor skupine Pipistrel Ivo Boscarol napovedal nove mejnike.

"Ponosni smo, da gre letalo številka 1000 iz družine Sinus/Virus na oddaljen cilj, v Surinam. Do zdaj Pipistrel ni prodal še nobenega letala v Surinam, čeprav redno poslujemo s kar 95 državami. Torej je to še en velik dosežek, ki ga je doseglo to letalo - zdaj je 96. država odprla svoje nebo Pipistrelu," so Boscarolove besede povzeli v družbi.

Letošnje leto sicer mineva v znamenju več novosti. Januarja je Pipistrel predstavil novo celostno grafično podobo, ki zaznamuje novo obdobje njegovega obstoja - usmerjanje k raziskavam in razvoju različnih vrst zrakoplovov, popolnoma okolju prijaznih in vedno bolj tudi z navpičnim vzletom in pristankom, kar bi omogočalo večjo pretočnost prometa v velikih mestih.

Februarja so storili prve korake v tej smeri, ko sta Pipistrel in ameriški industrijski konglomerat Honeywell podpisala sporazum o raziskavah in razvoju rešitev za trg mobilnosti v velikih mestih. Eden od ciljev je bila vključitev Honeywellove programske opreme in letalske elektronike, navigacije, povezljivosti sistemov za nadzor letenja ter druge izdelke in storitve na Pipistrelovo zračno plovilo z navpičnim vzletanjem in pristajanjem, da bi v prihodnosti zanj razvili popolnoma avtonomno delovanje.

"Dosežek, kot je ta - izdelati tisoče letalo iz iste družine izdelkov - je zmaga na več načinov. Biti v klubu zlatih tisoč pomeni, da mora trg sprejeti tvoje izdelke in jim neprekinjeno zaupati dolgo časa. To pomeni, da je izdelek, že ko je prvič izdan na tržišče, dovolj dober, da se lahko prodaja še desetletja, po vsem svetu, v različnih kulturah in različnih podnebjih," je še povedal Boscarol. Takšen produkt po njegovem mnenju proizvajalcu zagotavlja dolgoročno vzdržnost in varnost delovnih mest za zaposlene.

Pipistrel letos praznuje 30 let organizirane proizvodnje letal kot podjetje. V teh letih pa niso izdelovali samo letal iz družine Sinus/Virus. Skupaj z ostalimi modeli so doslej izdelali že več kot 2000 različnih različnih zrakoplovov.