c S
Zaslišanje Šabedra pred odborom DZ se bo nadaljevalo popoldan 26.03.2019 10:59 Ljubljana, 26. marca (STA) - Pred matičnim odborom DZ se danes nadaljuje predstavitev kandidata za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Poslanci mu tudi tokrat do začetka seje DZ niso uspeli zastaviti vseh vprašanj, zato bodo zaslišanje nadaljevali 10 minut po koncu seje DZ. Želijo predvsem konkretne odgovore glede dopolnilnega zavarovanja in reševanja primarnega zdravstva.

Poslance so tudi danes zanimali Šabedrovi načrti glede motiviranja in nagrajevanja zdravstvenih delavcev po delu. Ob tem so bili kritični, da je denar motivator na kratek, ne pa tudi na dolgi rok. "Nagrajevanje posameznikov ali skupin, ki po svojih rezultatih odstopajo od dela povprečja, je zagotovo smiselno," je ob tem dejal ministrski kandidat.

Šabeder je še ocenil, da problem nagrajevanja ni v dodatnem denarju, ampak bolj v uravnilovki, zaradi katere so zaposleni glede na umeščena mesta plačani enako ne glede na rezultate, in da motivacija pade tudi zaradi tega. Motivacijsko delovno okolje je po njegovih besedah mogoče ustvariti tudi z zagotavljanjem sodobne medicinske opreme za strokovno delo in možnostmi za kakovostno izobraževanje.

Kar nekaj besed so poslanci v razpravi namenili zdravnikom iz javnih zdravstvenih zavodov, ki popoldan delajo v zasebnih ambulantah. "Ljudi ne moremo zadržati v popoldanskem času, saj nimamo načina, da bi jih plačali," je ob tem pojasnil Šabeder.

Šabeder je napovedal, da bo v primeru izvolitve njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju. Nato pa se namerava seznaniti z odprtimi prioritetam in ekipo. "To je prioriteta tega tedna," je dejal.

Pripravljen je sodelovati z vsemi strankami in prisluhniti njihovim predlogom. Vseh bodočih sodelavcev na ministrstvu še ne pozna, trenutno pa se pogovarja s kandidati za državne sekretarje. "Ne bodo politično imenovani, iskali bomo strokovne kandidate. Stroka mora prevzeti reševanje zdravstva. Imam proste roke za kadrovanje, da najdem najboljše ljudi," je poudaril, a dodal, da je težko najti take, ki so pripravljeni vstopiti v to zgodbo.

Kandidat je znova odgovarjal na vprašanja o morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je poudaril, je treba pri tem zasledovati tri cilje: stabilnost, solidarnost in vzdržno financiranje. Po Šabedrovih besedah gre za zelo težko odločitev, napačna pa bi lahko povzročila kolaps zdravstvenega sistema. Po njegovem mnenju trenutno "v tej državi ni junaka, ki bi imel dovolj kvalitetno podlago za odločitev, kaj je najboljša opcija".

Spregovoril je tudi o odgovornosti sanacijskih uprav javnih zavodov, ki je po njegovih besedah v interventnem zakonu jasno opredeljena. Se mu pa zdi pomembno izvajati zunanje revizije poslovanja zdravstvenih zavodov, pri čemer bi tudi na ministrstvu za zdravje morali imeti revizijski organ, ki bi opravljal periodične nadzore.

Obstoječa finančna sredstva za zdravstvo po njegovem mnenju zadoščajo za redno poslovanje, nikakor pa ne za razvoj novih metod zdravljenja ter investicije v osnovno in kritično infrastrukturo.

V izjavi za medije po koncu drugega dela zaslišanja je Šabeder dejal, da so bila vprašanja članov odbora zelo podrobna. Kot je dejal, je to tudi odraz stanja v zdravstvu, kjer imamo veliko vprašanj. "Ta trenutek je verjetno več vprašanja kot odgovorov," je še dejal.

Na vprašanje, ali bo pri reševanju pomanjkanja družinskih zdravnikov podpiral morebitne predloge občin za podeljevanje koncesij, je spomnil na zakonsko podlago, ki to omogoča na območjih, ko javni zdravstveni zavodi nimajo dovolj kapacitet, da bi oskrbeli tam živečo populacijo.

Vseh zahtev socialnih partnerjev ne bo mogoče uresničiti takoj, zagotovo pa bodo takoj sedli za pogajalsko mizo, je še napovedal v luči vse glasnejših zahtev zdravnikov glede uresničevanja sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz leta 2017. Ob tem je opozoril, da se morajo vsi zavedati, da so možnosti in resursi omejeni.