c S
Evropske borze začele neenotno 26.03.2019 10:29 Frankfurt/Pariz/London, 26. marca (STA) - Indeksi na najpomembnejših evropskih borzah so dan začeli neenotno, a blizu izhodišč. V ospredju sta zaskrbljenost glede gospodarskih obetov ter brexit. Britanski parlament je v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure 0,10 odstotka pod gladino. Zniževal se je tudi indeks DAX na borzi v Frankfurtu, in sicer za 0,25 odstotka.

Na drugi strani je CAC 40 v Parizu pridobival 0,08 odstotka, FTSE 100 pa je bil v Londonu 0,10 odstotka nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

V sredo naj bi britanski parlament, ki si je v ponedeljek izboril večjo vlogo pri brexitu, opravil več glasovanj o različnih možnostih glede izstopa iz EU. Kot poroča BBC, bi lahko bili med možnostmi "mehkejši brexit" in drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore.

Sicer pa vlagatelji po poročanju ameriške tiskovne agencije Reuters ugibajo, ali bi ZDA utegnile pasti v recesijo. Skrbi jih t. i. inverzija krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic, ko je donos dolgoročnih obveznic nižji od donosa kratkoročnih, kar je običajno napovedalo recesijo ameriškega gospodarstva v roku leta ali dveh.

Praktično stagniral je tudi tečaj evra, saj je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu zjutraj odšteti 1,1309 dolarja, kar je le malenkost pod ponedeljkovo vrednostjo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1325 dolarja.

Rast je danes prevladala na azijskih borzah, izjema je bila le borza v Šanghaju, kjer je indeks Composite izgubil 1,51 odstotka vrednosti. Sicer je tokijski Nikkei 225 porasel za 2,15 odstotka, sydneyjski All Ordinaries za 0,07 odstotka in seulski Kospi za 0,18 odstotka. Hongkonški Hang Seng je pridobil 0,15 odstotka.