c S
Začenjajo se priprave na prenovo Hotela Brdo 26.03.2019 08:01 Brdo pri Kranju, 26. marca (STA) - Čeprav prenova Gradu Brdo še ni končana, se v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije - JGZ Brdo že pripravljajo na celovito prenovo Hotela Brdo. Za goste se bo hotel predvidoma zaprl 1. maja, prenova pa naj bi bila zaključena konec leta 2020. Kongresni center bo medtem posloval.

Trenutno je na posestvu Brdu še vedno v teku prenova gradu, ki velja za najpomembnejši protokolarni objekt v lasti države. 3,6 milijona evrov vredna prenova, ki je bila nujna zaradi dotrajanih inštalacij in zaradi dviga standarda storitev, se je začela pred letom dni, a še ni končana. Trenutno v gradu potekajo restavratorska dela, je za STA pojasnila direktorica JGZ Brdo Špela Munih Stanič.

Država se je pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 poleg prenove gradu odločila tudi za celovito prenovo in adaptacijo hotela. Skladno s terminskim načrtom se hotel za goste zapira 1. maja. Sledi praznjenje in priprava na prenovo, ki naj bi stekla tekom poletja. Zaključena naj bi bila do konca leta 2020.

Kot so za STA pojasnili na Generalnem sekretariatu Vlade RS, kjer skrbijo za investicijo, razpisa za izbiro izvajalca gradbenih še niso objavili. So pa v skladu s projektom, uvrščenim v načrt razvojnih programov, za njegovo izvedbo planirana sredstva v višini 26,2 milijona evrov. Projekt predvideva rušenje večjega dela hotela, kompletno prenovo ostanka in razširitev hotela v skladu z rešitvijo, ki je bila izbrana na javnem natečaju.

Munih Staničeva je poudarila, da bo tudi v času prenove hotela Kongresni center Brdo predvidoma posloval ves čas. "Aktivnosti z vidika dogodkov ne bodo motene razen, da gostom v tem času ne bomo mogli zagotoviti nastanitve, zaradi česar predvidevamo, da se bo odvijalo več enodnevnih dogodkov," je pojasnila.

Zatem ko je Hotel Brdo leta 2017 dobil nagrado za najboljši luksuzni podeželski hotel, je vodilni mednarodni turistični portal za zahtevnejše potnike Luxury Travel Guide letos celotno posestvo Brdo imenoval za evropskega zmagovalca v kategoriji luksuznih posestev.

Naziv Evropsko luksuzno posestvo leta je tako še eno v vrsti priznanj, ki jih je za turistični razvoj prejel JGZ Brdo, navajajo v zavodu in dodajajo, da nagradam sledijo tudi poslovni rezultati. Že več let dosegajo najvišjo bonitetno oceno, lani pa so se kot edini javni zavod uvrstili tudi na lestvico 100 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji - Gazela 2018.

Celotno posestvo je imenovano za kulturni spomenik, naravno vrednoto državnega pomena in varovano območje Natura 2000, ki predstavlja dom za več kot 1000 rastlinskih in 1500 živalskih vrst. V Parku Brdo stoji renesančni Grad Brdo in drugi objekti, ki so del bogate dediščine, ki je tu temelje postavila že pred več kot 500 leti. Skozi zgodovino pa vse do danes Brdo gosti predsednike, kralje in diplomate.

"Vendar Brdo pri Kranju ni rezervirano le za protokolarne goste, tu so dobrodošli prav vsi, ki želijo spoznati ta slovenski dragulj in doživeti nekaj posebnega," poudarjajo v JGZ Brdo in dodajajo, da se posestvo Brdo že dlje časa promovira kot zelena, butična, aktivna destinacija z višjo dodano vrednostjo, kar je tudi v skladu s strateškimi usmeritvami turističnega razvoja Slovenije.